Habony Árpád lejtmenetben, egyre cikibb a Fidesz kommunikációja

Föld S. Péter 2021. július 22. 18:30 2021. júl. 22. 18:30

Nagyon megcsappant a Fidesz népszerűsége a fiatalok körében. Érzékelik is a központban, hogy nagy a baj, és igyekeznek tenni ellene. Ezért lepték el a nagyobb települések utcáit azok a kék plakátok, amelyeket ezúttal a fiatalok körében népszerű emojikkal súlyosbítottak. A mesterterv nem jött be: a fiatalokat elérték ugyan, de köreikben a Fidesz nem népszerűbb lett, hanem nevetségesebb.

Önt is dühíti Brüsszel? Felháborítja az illegális bevándorlás? Soros György újra támadásba lendül? Félti gyermekét a szexuális propagandától? Ilyen és ezekhez hasonló veretes magvasságokkal támadja le az embereket, elsősorban az ifjú nemzedéket a Fidesz, ám az erre költött milliók (milliárdok?) kontraproduktívnak bizonyultak. Az üzenet elérte ugyan a megcélzott fiatalokat, ám ők nemhogy elgondolkodtak volna rajta, inkább kinevették az üzenet feladóját és mindenféle tréfás mémekkel üzentek vissza: eltévesztettétek a címzést, fiatalok vagyunk, de nem elmeroggyantak.

Szabad szemmel is jól látható, hogy a Fidesz kommunikációja jó ideje lejtmenetben van. Körülbelül azóta, amióta meghalt a párt egykori tanácsadója, Arthur J. Finkelstein, akit nem véletlenül neveztek szerte a világon a gyűlöletkampányok atyjának. És az sem segített Orbán Viktor pártján, hogy egykori harcostársa, Simicska Lajos, aki a mostaniakhoz képest kiemelkedő koponyának mondható, előbb összeveszett a Fidesz örök és megbonthatatlan vezérével, Orbán Viktorral, majd nem teljesen önkéntes száműzetésbe vonult, szabad elvonulással, ráadásul abban a királyi kegyben részesült, hogy javai jó részét is megtarthatta.

Maradt Habony Árpád, akinek valamikor sokat köszönhetett a Fidesz, ám Árpi egy ideje formán kívül van, és csak árnyéka egykori önmagának. Nem áll a helyzet magaslatán, ötletek helyett csak szánalmas vergődésre futja, lehet az is, hogy már nyugdíjazta magát, csak még nem közölték a néppel a hírt.

Az viszont tény, hogy a Fidesz kommunikációja egyre szegényesebb és vállalhatatlanabb. Utoljára Gyurcsány és Soros, a két állócsillag jött be a Fidesznek, de velük már csak az egészen tanulatlan népességet lehet riogatni. Maradnának a migránsok, de őket egyelőre csak Bakondi György képzelete képes hadrendbe állítani, ő ad hírt róluk időnként, nehogy teljesen feledésbe merüljenek.

Mindez azonban kevés. Ezért találta ki valamelyik éceszgéber a Fidesz agytröszt központi szegletében, hogy a fiatalok mindennapi érintkezésében használt, a piktogramokhoz hasonlatos, emojiknak nevezett hangulatjelekkel kellene megcélozni a felnövekvő nemzedéket. A célzás sikerült, a lövedék talált, csak sajnos visszapattant és a küldőket, azaz a Fideszt tette nevetségessé.

Habony Árpád, ha jobb formában volna, feltehetőleg tudná, hogy az emoji sok mindenre használható, csak éppen politikai kommunikációra nem. Nem arra lett kitalálva, hanem, mint írtuk, a fiatalok napi kapcsolattartására. Minden más felhasználási mód idegen ezektől a kicsi sárga figuráktól. Egy fénykorát élő Habony minden bizonnyal elkerülte volna ezt a csapdát, ám Orbán gyűlöletipari tanácsadója egy ideje szellemi hanyatlásnak indult, mentális lejtmenetben van, de az sem kizárt, hogy egyszerűen csak elkényelmesedett és kenyéradó gazdáihoz öregedett.

A sárga emojik tehát nem jöttek be a Fidesznek, a puska fordítva sült el. Össze kellene szednie magát Orbán pr-csapatának, legalábbis, ha továbbra is a porond közepén kívánnak maradni. Ez a mostani kommunikációs teljesítmény ugyanis kevés lesz a győzelemhez. Már csak azért is, mert a fiatalokat – és a kevésbé fiatalokat – nem Brüsszel dühíti, hanem az, amit a Fidesz kínál Magyarország számára. Egy leszakadó gazdaságot, minden más európai országénál magasabb inflációval, lehallgatási botrányt és minden mást, ami szembemegy a normális emberek, de különösen az emojikat rendeltetésszerűen használó fiatalok mindennapjaival.