Hadiüzem épül Vecsésen, páncéltörők vetőcsövét fogják gyártani

HírKlikk 2024. június 28. 06:30 2024. jún. 28. 06:30

Az ország fegyveres védelmének kulcstényezője a hatékony páncélelhárító rendszer létrehozása – hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium (HM) védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára csütörtökön a Dynamit Nobel Defence (DND) Hungary Zrt. új vecsési üzemének alapkőletételén, ahol a jövőben páncéltörő gránátvetők csövét fogják gyártani.

Kutnyánszky Zsolt rámutatott, hogy a jelenleg is zajló orosz-ukrán háború egyik fontos tapasztalata a páncélvédelem és a páncéltörő eszközrendszerek szembenállása. Ez a védelmi fejlesztések irányát is egyértelműen meghatározza, s ennek egyik legkorszerűbb eszköze világszerte az RGW 110 páncéltörő gránátvető – tette hozzá.

Örömének adott hangot, hogy az RGW 110 legfontosabb elemét, a vetőcsövet kizárólag Magyarországon fogja gyártani a DND.

Az államtitkár kiemelte: a haderőfejlesztési program eredményeként erős magyar hadsereg jön létre, illetve elkezdődött egy önálló, a magyar és nemzetközi igényeket magas szinten kielégíteni képes védelmi ipar kialakítása, ebbe a sorba illeszkedik a vecsési üzem is.

Kutnyánszky Zsolt hangsúlyozta, hogy a magyar hadiipar fejlesztésében Németország, különösen a Dynamit Nobel Defence vállalat kiemelt partner. A vecsési gyáregységet is a DND és az állami tulajdonú N7 Holding Zrt. vegyesvállalata – a DND Hungary Zrt. – fogja működtetni.

Az államtitkár azt mondta, hogy zöldmezős beruházásként különböző gyártó és kiszolgáló létesítmények épülnek több ezer négyzetméteren. A projekt második és harmadik szakaszában a magyar kutatás-fejlesztést és az innovációs képességet alakítják ki, valamint a komplex fegyverrendszerek gyártási feltételeit teremtik meg – közölte.

Jelezte, hogy az együttműködés erősítése érdekében a HM Védelmi Innovációs Kutatóintézete és a DND Hungary Zrt. szándéknyilatkozatot írt alá magyarországi kutatás-fejlesztési tevékenységről, kaposvári helyszínnel. Ez lesz az első olyan kutató-fejlesztő központ, amit a DND vállalat Németországon kívül hoz létre.

Kutnyánszky Zsolt megemlítette, hogy a vecsési üzem mintegy 40 főt foglalkoztat majd, és várhatóan 2025 első negyedévének végén kezdődik a beüzemelés és a próbagyártás, 2025 negyedik negyedévében pedig elindul a vetőcsövek sorozatgyártása.

Michael Humbek, a DND vezérigazgatója a két ország hadiiparának együttműködésében mérföldkőnek nevezte az új gyárat. Azt mondta, az RGW 110 az egyik legjelentősebb páncéltörő fegyver a világon, a vetőcső pedig a „szíve-lelke" az eszköznek.

Az RGW 110 egy vállról indítható páncéltörő rakéta, amelynek tandem robbanófeje több mint 1000 milliméternyi homogén acélpáncélzatot képes átütni a reaktív páncélzat hatástalanítása után. A fegyver egyszer használatos: a vetőcső eldobható, az optikai irányzék, valamint az indítómarkolat ismét felhasználható.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom