Hajléktalanszállón él többszáz cégtulajdonos

HírKlikk 2021. június 22. 17:05 2021. jún. 22. 17:05

Csaknem 200 ezer vállalkozás székhelye egyezik a tulajdonosok lakcímével, s nem csak a kicsik, az egy milliárd forint feletti éves árbevételűek száma is meghaladja a hátszázat. Érdekes, de magyarázható adalék, hogy 528 hazai társas vállalkozásnak valamelyik tulajdonosa hajléktalanszállón lakik. 117 olyan székhelycím van, ahova több mint 100 társas vállalkozás van bejegyezve.

Magyarországon a vállalkozások 37 százaléka valamelyik tulajdonos lakcímén működik, ez a gyakorlatban 194 ezer vállalkozást jelent. Ezek a legtöbb esetben kisebb vállalkozások, de összeségében 328 ezer bejelentett alkalmazottnak adnak munkát, azaz nemzetgazdasági szempontból is tényezőnek számítanak. A tulajdonos címén működő vállalkozások száma az elmúlt években még nőtt is. Területi eloszlásban Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legmagasabb az aránya, Budapesten a legalacsonyabb, de még itt is 28 százalék feletti.

A tulajdonos címén működő vállalkozások számának növekedése azonban nem jelenti azt, hogy a hazai cégbázis tovább aprózódott volna, hiszen az arányuk még valamelyest csökkent is. Ráadásul működik az országban 700 olyan társas vállalkozás, amely valamelyik tulajdonos lakcímére van bejegyezve, és éves árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot; számuk dinamikusan nő, egy éve még kevesebb mint 600-ra rúgott csupán.

A címkapcsolatok vizsgálata további érdekes tényeket is mutat. Jelenleg mintegy 528 hazai társas vállalkozásnak valamelyik tulajdonosa hajléktalanszállón lakik. A hajléktalanszállóhoz köthető cégek száma erőteljesen nőtt is az elmúlt években. Az ilyen vállalkozásokkal érdemes egy kicsit körültekintőbben bánni. Nem általánosítható, de fellelhető gyakorlat hazánkban, hogy a tulajdonosok úgy próbáltak menekülni a hátrahagyott tartozások elől, hogy nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek játsszák át vállalkozásukat.

A címkapcsolatok másik kategóriája, amikor egy adott címen sok vállalkozás működik. Ha egy tulajdonos több vállalkozás felett is befolyással rendelkezik, még akár gazdaságilag is indokolt lehet a közös székhely, ugyanakkor ennél sokkal extrémebb jelenségekkel is találkozhatunk a hazai cégek körében. Jelenleg 117 olyan székhelycím található a hazai cégjegyzékben, ahova több mint 100 társas vállalkozás van bejegyezve. Önmagában ezzel még semmi probléma nem lenne, de az adatok azt mutatják, hogy ezeken a frekventált címeken a problémás vállalkozások aránya magasabb.

A koronavírus alatt a moratóriumok miatt ugyan valamelyest javult a végrehajtások és a megszüntetésre irányuló eljárások száma, de még mindig erős a kapcsolat az adott címen működő vállalkozások száma és a negatív eljárások aránya között. Különösen a 20-nál több céget működtető székhelycímeken már meredeken nő a negatív eljárások aránya.

Forrás: Hírklikk