Hallgatnak a magyar oligarchák

Bánó András 2020. március 26. 07:15 2020. márc. 26. 07:15

Hallgatnak, mint dinnye a fűben.

A világsajtó szinte önti a híreket arról, hogy a világ gazdag emberei hogyan nyúlnak a zsebükbe, és adakoznak óriási összegeket a koronavírus járvány áldozatainak megsegítésére. Arnold Schwarzenegger, a Terminátor, egymillió dollárt (327 millió forintot) adományozott egy egészségügyi alapítványnak, és egyúttal felkérte követőit, tegyenek hasonlóan ők is. A Schwarzenegger által támogatott szervezet célja, hogy összegyűjtsön ötmillió dollárt orvosi maszkokra, köpenyekre és más eszközökre a koronavírus elleni küzdelemben. Nem ő az első sztár, aki hasonlóan jár el: korábban Ryan Reynolds és felesége, Blake Lively adományoztak fél-félmillió dollárt két, a vírusban különösen veszélyeztetett, alacsony jövedelműek ellátásán dolgozó szervezetnek.

Németországban a Bayern játékosai és más válogatott futballisták indítottak kampányt, és ajánlottak rengeteg pénzt a koronavírus elleni harcra, majd szerdán további világsztárok csatlakoztak a küzdelemhez. Cristiano Ronaldo és ügynöke, Jorge Mendez két lisszaboni és egy portói kórházat szerel fel összesen 35 új ággyal és a hozzájuk tartozó gépekkel az intenzív osztályon, 1 millió euró értékben. Lionel Messi egy barcelonai és egy argentin kórházat támogat összesen 1 millió euróval. Pep Guardiola a világ egyik legjobbnak tartott futball edzője, szintén egy barcelonai kórháznak ajánlott fel ugyancsak 1 millió eurót. A tenisz egyik legnépszerűbb sztárja, Roger Federer is hazájában adakozik, feleségével 1 millió svájci frankot osztanak szét a koronavírus miatt rászorulók családjainak.

És nálunk?

Miért vannak csöndben a leggazdagabbak? Miért nem érzik úgy, hogy nekik is az lenne az alapvető kötelességük, hogy megsegítsék a nehéz helyzetben lévő egészségügyi dolgozókat, és magát az egészségügyet? Most, amikor kiderült, hogy a Mészáros és Mészáros Kft egy másik kft-vel közös konzorciumban újabb közbeszerzést nyert el, és ez a konzorcium 789 és fél millió forint értékű megbízáshoz jut. Nem érzi úgy Mészáros Lőrinc, hogy – noha elbüszkélkedett azzal, hogy okosabb, mint Zuckerberg – meggazdagodása révén, valamit vissza is forgathatna abból a haszonból, amihez hozzájutott? Nem szólal meg a lelkiismeretük az oligarcháknak, hogy vagyonos emberek lévén, volna egy erkölcsi kötelességük is azokkal szemben, akik ha megfeszülnek, akkor sem tudnak hozzájutni csillagászati jövedelemhez? És mielőtt valaki felvetné, hogy adakozhatna akár a miniszterelnök is, azokat azonnal lehűteném.

Hiszen Orbán Viktor vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy a miniszterelnöknek egy fillér megtakarítása sincs…