Hangfelvétel bizonyítja, csak a legsúlyosabb esetekben tesztelnek – itt a felvétel

HírKlikk 2020. április 4. 10:52 2020. ápr. 4. 10:52

„A legújabb szabályzat szerint, a szűrővizsgálatra egyébként nincs lehetőség... De annak nem sok értelme van, hogy mindenkit szűrögessünk. Tudja?... Megfelelő panaszokkal csinálnak már csak teszteket, annak, aki bent fekszik a kórházban, lélegeztető gépen van, meg ilyen egyebek” – ezt a választ kapta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), korábbi ÁNTSZ munkatársa egy telefonon kétségbeesetten hozzá forduló magyar állampolgárnak, aki napok óta próbálta már – hallhatóan jó okból – elérni, hogy leteszteljék az édesanyját. A hangfelvételt Hadházy Ákos hozta nyilvánosságra.

A WHO egyértelmű ajánlása és nemzetközi példák ellenére, a kormány gyakorlatilag lemondott arról, hogy nagy számú tesztekkel próbálja kiszűrni a fertőzötteket az egészségesek közüll” – ezekkel a szavakkal tette közzé a felvételt a független országgyűlési képviselő a Facebookon

A hangfelvételt készítő hölgy egy hete próbálja elérni, hogy édesanyjának koronavírus tesztet csináljanak. A harmadik naptól a beszélgetéseket rögzítette. A mentőszolgálat – joggal – a háziorvosához irányította, de az két napon keresztül nem volt elérhető („más forrásból tudom, hogy a háziorvosok élete sem egyszerű, ők is hiába kérik a teszteket a betegeiknek”).

Ezután a háziorvosi ügyeletet kereste, de onnan az „ÁNTSZ-hez” (ami már nem létezik, NNK-nak hívják) irányították. Ott pedig egy amúgy nagyon empatikus hölgy felvilágosította, hogy az új eljárási rend szerint, már csak a legsúlyosabb esetekben tesztelnek.

Hadházy megjegyezte, a hangfelvételen nem az a legmegdöbbentőbb, hogy egy állampolgárnak egy hete kell küzdenie a beteg édesanyja tesztjéért, hanem az, hogy kiderül belőle: a WHO egyértelmű ajánlása és nemzetközi példák ellenére, a kormány gyakorlatilag lemondott arról, hogy nagy számú tesztekkel próbálja kiszűrni a fertőzötteket az egészségesek közül. „Ezzel lemond a jelenleg rendelkezésre álló egyik legfontosabb, alapvető járványellenes intézkedésről. Viszont a statisztikáink így látszólag sokkal szebbek lesznek – dicsekednek is már azzal, hogy bezzeg nálunk mennyivel jobb a helyzet”.

Posztját így zárja Hadházy: „Ez magyarázhatja azt is, miért parancsolta meg a kormány a kórházaknak, hogy az országgyűlésről szóló törvényt megszegve, ne adjanak felvilágosítást a betegek számáról. Ez csak annyit jelenthet, hogy a kormány a járvány megfékezésére már nem számít, de a valódi helyzet sikeres eltitkolására igen”.

Az ominózus beszélgetés részletei itt hallhatók:

 
Forrás: Hírklikk