Harangozó Gábor: vajon meddig tart még a magyar gazdák türelme?

HírKlikk 2024. április 12. 08:20 2024. ápr. 12. 08:20

A csütörtöki Kormányinfón Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy a kormány ötpontos agrárgazdasági intézkedési csomagról döntött. Az MSZP közleményben reagált, ebben azt írják, a bejelentett intézkedések „még szépségtapasznak is nagyon gyengék”.

A kormány mezőgazdasági intézkedéscsomagjáról szóló bejelentés egy beismerésnek is felfogható: már a kormány is érzi, hogy nagy a baj, cselekvésre van szükség – reagált közleményben Harangozó Gábor agrárszakember, az MSZP alelnöke a kormány intézkedésére. A jelenlegi helyzetben azonban Nagy István bejelentése inkább felháborító, mintsem segítség – tette hozzá, megjegyezve, kérdés, meddig tart még ki a kiszolgáltatott helyzetben lévő gazdálkodók türelme.

A Magyar Szocialista Párt szerint miután a kormány padlóra küldte a gazdaságot az elhibázott politikájával, kiürítette a költségvetést, most a hazai termelőket akarja belelökni a szakadékba. Az agrárminiszter bejelentése elismerése annak, hogy a kormány tehetetlen.

Az MSZP politikusa felhívta a figyelmet arra, hogy az ukrán gabona behozatala továbbra is gondot jelent, mivel a magyar gabona helyett ezt szállítják a hagyományos magyar exportpiacokra. Lengyelország emiatt tiltotta meg az ukrán gabona tranzitját is. Magyarországon ezzel szemben be kell jelenteni a nem Ukrajnából bejövő ukrán eredetű gabonát. Ez önmagában sem elégséges, és nagyon nehezen ellenőrizhető.

A kormány megemelte az üzemanyag jövedéki adóját, most pedig annak kellene örülni, hogy két százalékkal emelik a jövedéki adókedvezményt. Összesen 1 milliárd forint ennek a hatása, miközben a gázolaj költségek több tízmilliárd forint költséggel növekedtek. Ezen a jelen helyzet szerint 2026-ig fennálló, összesen csupán 4-500 milliárd forintnyi hitellehetőség sem segít érdemben – írta közleményében Harangozó Gábor.  

A hazai mezőgazdaságnak 4-5000 milliárd forintos veszteséget kell elszenvednie, hiszen Európában a legmagasabb hektáronkénti ár több, mint százezer forintos.

Az MSZP alelnöke felháborítónak tartja, hogy Nagy István bejelentette, arra utasították a Magyar Államkincstárat, hogy május végéig fizesse ki a támogatásokat. Korábban decemberig fizettek előleget, ez is csak a támogatások egy részében teljesült, vagyis kevesebb előleget kaptak a gazdák, mint bármikor a korábbi években. Az elmúlt évtizedekben a gazdák teljes kifizetése március végéig, legkésőbb áprilisra mindig megtörtént. „Most azt bejelenteni, hogy utasítást adtak a május végéig történő kifizetésre, felér egy provokációval, különösen annak tükrében, hogy ez a pénz az uniótól rendelkezésre áll, és a csúszás kifejezetten a félrekalkulált e-gazdasági napló miatt következett be.”



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom