Harangozó Tamás a legesélyesebb az előválasztás megnyerésére, a Fidesz legyőzésére Szekszárdon 

Millei Ilona 2021. június 25. 17:17 2021. jún. 25. 17:17

Harangozó Tamást, az MSZP Párbeszéd jelöltjét tartják a választók a legesélyesebbnek arra, hogy Tolna megye 1. számú, szekszárdi választókörzetében megnyerje az előválasztást, és a 2022-es országgyűlési választáson legyőzze a Fideszt. Mindez a Publicus Intézet legutóbbi, ez év áprilisi felméréséből derül ki. A megkérdezettek többsége a választáson indulók közül Harangozó Tamást tartja alkalmasnak arra, hogy Szekszárdot és környékét, a Tolna 1-es választókerületben lakókat az országgyűlésben képviselje.

A felmérés szerint azzal, ahogy az országban mennek a dolgok, ebben a választókerületben az ellenzék 89 százaléka nem elégedett, de még a kormánypártiak 15 százaléka is elégedetlen. Ugyanez a kérdés a településre vonatkoztatva azt mutatja, hogy az ellenzék 63 százaléka, a kormánypártiak 24, százaléka inkább nem elégedett.  

A közéleti szereplők értékelése szerint a megkérdezettek legtöbbje (54 százalék) Harangozó Tamást tartja alkalmasnak arra, hogy Szekszárdot és környékét, a Tolna 1-es választókerületben lakókat az országgyűlésben képviselje. Ezzel az eredménnyel maga mögé utasítja Horváth István (53 százalék), Orbán Attila (42 százalék), Haág Éva (44 százalék) fideszes jelölteket, valamint Takács Lászlót, a DK (33 százalék) és Bozsolik Róbertet, az Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelöltjét (51 százalék). 

Azt, hogy az ellenzék közös országgyűlési képviselő-jelöltjét előválasztással válasszák ki, az ellenzéki válaszadók 80 százaléka mellett, még a kormánypártiak 31 százaléka is jónak tartja. Magára az előválasztásra a kormánypártiak 67 százaléka ugyan biztosan nem menne el, ugyanakkor 19 százalékuk részt venne egy számára szimpatikus jelölt előválasztásán, 7 százalékuk pedig valószínűleg megtenné ezt. Az ellenzéki válaszadók 61 százaléka természetesen biztosan elmenne, 18 százalékuk pedig valószínűleg megtenné ezt. 

A megkérdezettek 28 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy országgyűlési képviselő-jelöltként egy előválasztáson Harangozó Tamásra (MSZP) szavazzon, míg Takács Lászlóra (DK) 7, Bozsolik Róbertre (MMM) 13 százalék tenné. Ugyanakkor országgyűlési képviselő-jelöltként egy előválasztáson a legtöbben, a megkérdezettek 36 százaléka Harangozó Tamásra (MSZP) szavaznának, Takács Lászlóra (DK) 8, Bozsolik Róbert (MMM) 17 százalék voksolna.

Azok közül, akik szavaznának, és egy előválasztáson Harangozó Tamás, Takács László, vagy Bozsolik Róbert közül választhatnának, a legtöbben Harangozó Tamásra szavaznának, az ellenzéki szavazók 80 százaléka, de még a kormánypárti szavazók 15 százaléka is rá adná a voksát.  Takács Lászlóra 4, míg Bozsolik Róbertre 14 százalék szavazna. Ha egy előválasztáson Harangozó Tamás és Bozsolik Róbert között kellene választani, az MSZP Párbeszéd jelöltje, Harangozó Tamás ismét magasan nyerne, az ellenzéki szavazók 80, a kormánypártiak 15 százalékban rá adnák a voksukat, Bozsolik Róbertre pedig 11, illetve 21 arányban szavaznának.  Ha csak Harangozó Tamás és Takács László között lehetne választani, a babér ismét Harangozó Tamásé, az ellenzéki szavazók voksának 85, a kormánypártiakénak 15 százaléka lenne az övé, míg Takács László a szavazatok 4, illetve 9 százalékát kapná. Ha egy előválasztáson csak Takács László és Bozsolik Róbert között lehetne választani, az előbbire a válaszadók 14, az utóbbira 13 százalék voksolna.

Mindezek alapján, a válaszadók 31 százaléka szerint a Fidesz jelöltjét leginkább Harangozó Tamásnak lenne esélye legyőzni, az ellenzéki szavazók 67, a kormánypárti szavazók 11 százaléka gondolja így. Takács Lászlónak erre 2, Bozsolik Róbertnek 7 százalék esélyt adnának. 

A Publicus Intézet még azt is megkérdezte, ha most vasárnap országgyűlési választások lennének, a válaszadók elmennének-e. A válaszokból kiderül, 80 százalék biztosan, 11 százalék valószínűleg elmenne, mindössze 7 százalék maradna távol a szavazástól.