Harmadával csökkentették az állami gyermekjogi képviselők számát

HírKlikk 2024. június 17. 11:45 2024. jún. 17. 11:45

Jelentősen csökkentette a kormány a gyermekjogi képviselők számát, és a múlt héten elfogadott, szankciókra épülő gyermekvédelmi törvény sem ír arról, hogy újra bővíteni kellene a létszámot.

A gyermekjogi képviselők a családjukon kívül, állami gondoskodásban élő kiskorúak képviseletét látják el a Belügyminisztériumhoz tartozó Integrált Jogvédelmi Szolgálat működésének keretében. 2023. július 1-ig országosan 23 szakember dolgozott ezen a területen, tehát minden megyére jutott legalább egy képviselő, azóta régiós elosztásban mindössze 16-an tevékenykednek ebben a pozícióban – írja a Népszava.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly 23 815 gyerek élt gyermekvédelmi szakellátásban, tehát ennyi kiskorúval, fiatallal kell tartania a kapcsolatot a 23-ról 16-ra csökkentett képviselői csapatnak. Egyebek között az a feladatuk, hogy az intézetben, lakóotthonban, nevelőszülőnél élő kiskorúakat rendszeresen meglátogassák. Telefonszámuk is nyilvános, az otthonokban pedig személyes fogadóórákat is tartanak annak érdekében, hogy a kiskorúak bizalmasan is elmondhassák sérelmeiket, félelmeiket. Ha szükséges, a képviselő segít megfogalmazni a panaszukat, és kezdeményezheti azok kivizsgálását is.

 

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom