Három évet kaphat, aki veszélyezteti Magyarország szuverenitását

HírKlikk 2023. november 22. 19:45 2023. nov. 22. 19:45

A magyar kormány benyújtotta a Parlamentben a „a nemzeti szuverenitás védelméről” szóló törvényt, amelynek célja, hogy védelmet nyújtson az ellen, amit „külföldi személyek és csoportok jogtalan politikai beavatkozásának” nevez. A törvénytervezetet olyan időpontban terjesztették be, amikor Orbán Viktor megkezdte a kampányát a jövőre esedékes európai választásokra – írta az Euractiv.

Az új törvény külön hatóságot hoz majd létre a politikai beavatkozás és a kockázatok megfigyelésére és kutatására, valamint arra, hogy a szabályozásban változtatásokat javasoljon. A jogszabály a választáson induló pártoknak, vagy csoportoknak nyújtott tiltott támogatást három évig terjedő szabadságvesztéssel szándékozik büntetni. A parlamentben a képviselőknek meg kell vitatni a tervezetet, de Orbán kétharmados többséggel rendelkezik, ami lehetővé teszi a Fidesz számára bármilyen törvény megváltoztatását.

Az Euractiv emlékeztetett rá, hogy Orbán kormányzása alatt az EU a jogállamiság sorozatos megsértései miatt sok milliárd euró támogatás kifizetését függesztette fel, valamint arra, hogy a tervezet benyújtásával egy időben kezdődött egy plakátkampány is, amely Ursula von der Leyent, az EU Bizottságának elnökét démonizálja, és az úgynevezett nemzeti konzultációt hivatott támogatni, amely ezúttal az ország „EU elleni védelméről”, valamint Ukrajna uniós csatlakozásának magakadályozásáról szól.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom