Hat feljelentést tettek Budapest előző vezetése alatti ügyek miatt

HírKlikk 2021. szeptember 21. 12:27 2021. szept. 21. 12:27

A koronavírus miatti kényszerszünet okán, mandátuma meghosszabbítását kérte a fővárosi vizsgálóbizottság a korábbi ciklusok korrupciógyanús ügyeinek feltárásához.

A Népszava értesülése szerint azonban már a bizottság által vizsgált ügyeken túl is születtek feljelentések, a fővárosi önkormányzat és cégei részéről – írja a Telex.

A Fővárosi Közgyűlés 2020. júniusi döntése nyomán felállított bizottság eredetileg tíz ügy vizsgálatára indult ezek:

- a parkolási rendszer;
- a patkányirtáshoz köthető szerződések;
- a Biodóm elszaladó költségei;
- a 2010-es felújítás után soha meg nem nyitott Rác fürdő;
- a 3-as és a 4-es metró;
- a Bálna;
- a BKV eladósítása;
- a Combino villamosok ügye;
- az elektronikus jegyrendszer ügye.

A Népszava által kitért adatok szerint azonban a fenti listán túli ügyekben már feljelentés is született. A Főtáv Zrt. két feljelentést is tett:

– ismeretlen tettes ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt, „a cselekmény a feljelentés időpontjában mintegy 300 millió forintot meghaladó összegben befejezett”. A cégvezetés közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést, Mitnyan György főigazgatót Karácsony azonnal menesztette. A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Gazdaságvédelmi Osztálya azóta is nyomoz az ügyben.

– Szintén Mitnyan az érintettje a másik ügynek: jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága vizsgálódik. A költségvetési csalás sértettje egyébként nem a főváros, hanem az állam, így a cég, illetve a városvezetés semmilyen információt nem kap az ügy állásáról – írta a lap.

– A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést idén áprilisban. Nagy László Albert vezérigazgató közvetlenül a 2019-es választások nyomán ellenzéki többségűvé lett Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt írta alá a két évre szóló, másfél milliárd forint értékű pernyeszerződést egy, a Mészáros-csoporthoz tartozó céggel. A vezérigazgatót emiatt menesztették.

– A fővárosi önkormányzat tavaly októberben tett feljelentést a Biodóm miatt, mivel a 34,4 milliárdnál tartó épület nem tekinthető kulcsrakésznek, a garanciák nem érvényesíthetők, a 2024-es nyitásra tervezett épület értéke csökken, miközben fenntartása 1,8 milliárdot emészt fel – igaz, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást.

– Ez történt a 3-as metró szerelvényeinek még Tarlós István vezetése alatt tető alá hozott oroszországi beszerzésével is, hiába merültek fel műszaki problémák is a kocsiknál.

– Tarlós is tett feljelentést még 2018-ban, a fővárosi tömegközlekedés elektronikus jegyrendszere okán, de a hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárás jelenleg is tart. Idén a BKK is feljelentést tett a rendszer kiépítését 27 milliárdért vállaló, de azt soha el nem készítő Scheidt&Bachmann ellen.