Havasi Bertalan valamit nagyon nem akar elmondani

Föld S. Péter 2019. január 7. 13:30 2019. jan. 7. 13:30

Vártunk, hátha csak az van, hogy Havasi Bertalan nagyon elfoglalt. Más, a közvélemény tájékoztatásánál is fontosabb dolga akadt, és ha ezzel végzett, akkor majd ránk is bizonyára sort kerít.

Orbán Viktor Várba költözéséről kérdeztük volna a miniszterelnök helyettes államtitkári rangban lévő szóvivőjét. Vagy ha ő nem ér rá, akkor valamelyik helyettesétől is elfogadtuk volna a választ. Esetleg a helyettese helyettesétől.

Mindegy, nekünk már az is elég, ha embernek néznek bennünket. Vagy ha bennünket, újságírókat nem is, akkor azokat, akiket képviselünk. Jelesül, az olvasókat. Nem a mi magánkíváncsiságunk okán kérdeztük ugyanis Havasi Bertalant, hanem a közvéleményt szeretnénk tájékoztatni. Ez a dolgunk, erre szerződtünk.

Egyetlen rövid kérdésre vártunk választ Havasi Bertalantól: azt próbáltuk megtudni tőle, hogy mikor költözik át a kormányfő és a miniszterelnöki kabinet a Karmelita kolostorban kialakított új kormányzati épületbe.

Kerestük már korábban is Orbán Viktor szóvivőjét, nem sokkal karácsony előtt, de akkor sem válaszolt. Akkor több kérdést is feltettünk neki, nem voltak nehezek a kérdések, könnyű lett volna válaszolni rájuk. Mikorra van pontosan betervezve Orbán Viktor költözése a Várba? Mikortól üzemel a Várban a miniszterelnöki Iroda? Kik költöznek vele, hány fős stáb, mely részlegek? Mennyibe kerül maga a költözés, és mely cég bonyolítja? Mekkora a miniszterelnöki komplexum kialakításának a végösszege? Ezen belül mennyi volt az infrastruktúra és mennyi a berendezés? Mennyire nehezíti meg a Várban mozgók (élők és turisták) életét a tény, hogy egy kiemelten védett személy dolgozik majd ott?

Vártuk a választ. Realisták vagyunk, itt élünk Orbán Viktor Magyarországán, csodákra nem számítottunk. Nem gondoltuk, hogy a kérdéseinkre minden igényt kielégítő választ kapunk, de abban azért reménykedtünk, hogy valamilyen válasz azért érkezik. A legjobban persze annak örültünk volna, ha valódi kérdéseinkre valódi válaszokat kapunk, de még ezt a keveset sem kaptuk meg. Havasi Bertalan (és hivatala) szóra sem méltatta az érdeklődő újságírót. Aki, lásd, mint fenn, nem a magánérdeklődését próbálta ily módon kielégíteni, hanem a kormány által gyakran hivatkozott magyar embereket szerette volna tájékoztatni. Mert az urak odafenn a Várban és idelent a minisztériumokban nem a saját pénzüket, hanem a magyar polgárok adóját költik. A sokszor hivatkozott magyar embereknek tartoznak tájékoztatással, ha úgy tetszik, elszámolással.

Talán majd legközelebb. Addig is, várjuk Havasi Bertalan válaszát. Türelmünk kis híján végtelen, az idő nekünk dolgozik.