Házi szépségverseny

Dr. Dávid Ferenc       2019. június 3. 16:36 2019. jún. 3. 16:36

Olvasom (hallom), hogy a Magyar Szocialista Párt elnöke úgy tervezi, hogy politikai közössége folytatni akarja a megkezdett utat, a karakteres baloldali politikai építését és küzdeni fognak azokért a szavazókért, akik „az ellenzéki házi szépségversenyen” más pártot választottak. Az nem tudja hitelesen képviselni a baloldali politikát, aki baloldali programmal megnyeri a „házi szépségversenyt”, utána a liberálisoknak tesz ajánlatot az EP-ben – fogalmazott Tóth Bertalan.

1.     Gyorsan tisztázzuk! A szocialista párt nem szépségversenyen vett részt, hanem az uniós parlamenti választáson. Jó lett volna már korábban érzékelni, hogy május 26-án nem a Miss Hungary bombasztikus rendezvény kerül megtartásra, hanem hazánk és az öreg kontinens jövőjét meghatározó esemény. Egyébként meg egy szépségversenyen sem hátrány frissességet és jó formát mutatni!

2.     A mostani politikai meccset a FIDESZ megnyerte, a DK és a Momentum értékes dobogós helyeket szerzett, a Jobbik, az MSZP és az LMP pedig a futottak még kategóriába sorolódott. A DK és a Momentum győztes listavezetői csinos, ápolt lányok/asszonyok, de ez ne tévessze meg a szocialistákat: Dobrev Klára, Cseh Katalin és Donáth Anna EU-s képviselők nem a külsejük, hanem az eszük, a kiállásuk, a karakteres programjuk és - nem utolsó sorban - kiváló kommunikációjuk miatt előzhették meg a szocikat. Ahhoz pedig semmi köze az MSZP elnökének, hogy a jól szereplő DK elnöke a liberálisok első emberével, Guy Verhofstadt-tal tárgyalóasztalhoz ült. Talán az a baj, hogy az MSZP vezetőivel már senki nem akar alkudozni? Azóta tudott, hogy a DK nem is a szabadelvűeket választotta, hanem a szocdem pártcsaládot. Így már jó?

3.     A vesztes soha ne minősítse a többieket! Gondolkodjon el (csendben, szerényen az öltöző magányában), vajon mi okozhatta a gyalázatos szereplést, a csúfos vereséget? Először is nézzünk az eredményjelző táblára, tekintsünk vissza a múltba és az MSZP eddigi EU parlamenti választási eredményeire:

2004. év      2. hely       1.054.921 fő       szavazati részarány: 34,30 %

2009. év      2. hely         503.140 fő        szavazati részarány: 17,23 %

2014. év      3. hely         252.751 fő        szavazati részarány: 10,90 %

2019. év      4. hely         229.551 fő        szavazati részarány:   6,61 %

Az előjel és a trend egyértelmű. Ezért, ha kérhetem, az eddigi gyakorlatot ne folytassák a jövőben, mivel a május 26-i szereplés azt bizonyította, hogy az eddig választott és megtett út a továbbiakban járhatatlan és a teljes megsemmisüléshez vezet. Le kell térni róla! Ennek fényében ajánlom Bonaparte Napoleon híres mondását: „A legbonyolultabb, s ezért a legértékesebb tulajdonság a döntésképesség.”

4.     A kudarcos meccs után érdemes arra is emlékezni, hogy egykor milyen személyzeti politikát ajánlott az MSZP egyik régi harcosa, aki volt külügyminiszter, pártelnök és EU-biztos. Kovács László szerint a szocialista párt vezetőinek/képviselőinek kiválasztása során öt szempontnak/elvárásnak kell egyszerre érvényesülnie: a tapasztalatnak, a tehetségnek, a teljesítménynek, a tisztességnek és a tudásnak. Érdemes lenne ezen újra eltűnődni, hiszen az önkormányzati voksolás után – vélem én – a párt kongresszusának is értékelnie kell a 2019. évi két választás eredményeit és a közreműködők produktivitását. Nem fejeket követelek, hanem – mellébeszélés helyett - objektív értékelést kérek és a felelősség vállalását!

Miért írtam le mindezt? Mert a magyar labdarúgás több évtizedes mélyrepülése kapcsán az ország népe már megtapasztalta, hogy mindig van lejjebb!