Heisler András: Magyarországon még erősen jelen van az antiszemitizmus 

Millei Ilona 2023. április 15. 14:15 2023. ápr. 15. 14:15

Vasárnap van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, akkor ismét megtartják az Élet menetét Budapesten. Az idei megemlékezésen kiemelten a munkaszolgálatosokra, illetve a munkaszolgálatra koncentrálnak. Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke szerint a menetnek „annyi a célja, hogy a magyar társadalom emlékezzen arra az időszakra, amely a történelem legsötétebb korszaka volt.” Mint mondta, van, akire van hatása, és van, akiről lepereg az egész. S bár fizikai atrocitás napjainkban nem tapasztalható, nagyon aggasztónak tartja, hogy a szélsőséges megnyilvánulások egyre többször, és egyre intenzívebben jelennek meg a közéletben.

A holokauszt áldozataira emlékező Élet menete a VIII. kerületi Koltói Anna térről indul és a VII. kerületi Bethlen Gábor térre érkezik. Gordon Gábortól, az Élet Menete Alapítvány vezetőjétől megtudtuk, az idei megemlékezésen kiemelten koncentrálnak a munkaszolgálatosokra, illetve a munkaszolgálatra. Az alapítvány minden évben próbál a vonulás helyszínén változtatni, hogy ne mindig a Zsinagógától a Duna-parti cipőkig, vagy a Zsinagógától a Bazilikáig vonuljon a menet. Mivel Budapesten két munkaszolgálatos emlékmű van, az egyik a pár éve felállított Koltói Anna téri, a másik a Bethlen Gábor téri, így az idén a két emlékmű között vonulnak a résztvevők. 

Azért a munkaszolgálatosokra irányítják most a figyelmet, mert a holokauszt témájában a koncentrációs táborokban, a gettókban történtekről már viszonylag jól informáltak az emberek, de a munkaszolgálatról eddig kevesebb szó esett. 

Az idén az is újdonság, hogy szemben az eddigiekkel, nem az érkezés, hanem az indulás helyszínén, a Koltói Anna téren lesz a színpad, ott hangzanak el a beszédek is.

Beszédet mond az idei menet díszvendége, Katharina von Schnurbein, az antiszemitizmus elleni harc és a zsidó élet támogatásának európai bizottsági koordinátora, valamint – mások mellett – Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete és David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete. A fellépők között lesz Csuja Imre, Koltai Róbert és Csonka András színművész, valamint Kirschner Péter gitárművész. A gyülekező idején a Hamsa zenekar játszik. 

A menetet Verő Tamás főrabbi, Aharon Tamir, az Élet menete nemzetközi szervezetének főigazgatója és Michel Gourary, az Élet Menete nemzetközi szervezetének európai igazgatója indítja el, hogy az a Teleki László tér érintésével a Fiumei úton haladva, az István utcára kanyarodva érkezzen a Bethlen Gábor térre, a zsidó munkaszolgálatosok emlékművéhez. A menet szervezői azt remélik, hogy így mindkét emlékmű bekerül a köztudatba. 

Az elmúlt évekhez hasonlóan, az idei Élet menetét is az elektromos kisautókban ülő holokauszttúlélők és a Yad Vashem díjjal elismert, Igaz Emberek vezetik fel. Az ő jelenlétüket minden évben hatalmas megtiszteltetésnek tekintik, hiszen elképesztő példát mutattak emberségből. Közülük az idén is sokan, mintegy 63-an vállalkoznak arra, hogy résztvevői legyenek a menetnek. A legidősebb közülük 97 éves. 

A rendezvényen megemlékeznek a márciusban elhunyt Hajim Topolról, az 1971-ben készült Hegedűs a háztetőn című filmben Tevjét alakító izraeli színészről is. A kétszeres Golden Globe díjas művész 1935. szeptember 9-én született Tel Avivban. A megemlékezésre az ad okot, hogy Topol több alkalommal volt a nemzetközi Élet Menete szervezet vendége Izraelben, de a lengyelországi volt koncentrációs táborokban, Auschwitz-Birkenauban megrendezett holokauszt emléknapi meneteken is, ahol egyik alkalommal büszkén és felemelően adta elő a II. világháború idején meggyilkolt magyar költő, Szenes Hanna verséből íródott ÉLI-ÉLI című dalt. Elmondása szerint egyéb szerepei mellett egész életében kiemelten ügyelt arra, hogy amikor Tevje szerepében játszott akár a filmben, akár a világ bármelyik színpadán, akkor minden alkalommal a leghitelesebb alakítást nyújtsa, mert ő ezzel tud emlékezni és emlékeztetni a saját családjával, valamint a többi áldozattal történt borzalmakra. 

Heisler Andrástól, a MAZSIHISZ elnökétől azt kérdeztük, mi a célja a 2003 óta megtartott Élet menete rendezvényeknek. Mint mondta, „a magyar társadalomnak változatlanul emlékeznie kell a történelem legsötétebb korszakára.” Ezzel egyúttal emlékeztetni is akarnak a történtekre. Felidézte, hogy az első rendezvényen, ahogy akkor is, amikor 2015-ben Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke vett részt rajta, nagyon sokan voltak.  Az azonban, hogy egy-egy évben hányan vesznek részt rajta, hullámzó. „Van, amikor többen, van, amikor kevesebben jönnek el, de ez nagyon fontos része a magyarországi emlékezetkultúrának.” 

Heisler András nem hiszi, hogy az Élet menetének az a célja, hogy kiállás legyen az antiszemitizmus ellen, de az nyilvánvaló, hogy ennek a programnak hatnia kell az antiszemitizmus ellen is. A MAZSIHISZ elnöke úgy véli, hogy napjainkban nagyon sokféle forrásból és benyomásból táplálkoznak az emberek, van, akire van hatása, és van, akiről lepereg az egész. 

Magyarországon ma ugyan nincs fizikai atrocitás a zsidók és a zsidó intézmények ellen, ha van is, elvétve csak, és ez mindenképpen jó dolog, de ennek ellenére, a MAZSIHISZ azt érzékeli, hogy Magyarországon nagyon erősen jelen van az antiszemitizmus. Az elnök nagyon aggasztónak tartja, hogy a szélsőséges megnyilvánulások és a szélsőséges beszervezettek egyre többször, és egyre intenzívebben jelennek meg a közéletben. Arról, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke ma már „európai konzervatívként” részt vett az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman pészah alkalmából rendezett ünnepi vacsoráján az a véleménye, hogy mindenképp figyelni kell a változásokra. Azonban az, hogy Gyöngyösi Márton mostani nyilatkozatát – ami önmagában véve nagyon szép nyilatkozat – miképp reagálja le a MAZSIHISZ, már nem az ő dolga lesz, hanem az új vezetésé. Nemsokára véget ér ugyanis elnökként a második ciklusa a MAZSIHISZ élén, és a szervezet alapszabálya szerint egy ember egymás után csak két ciklust láthat el. Ő kettő és felet is ellátott, tíz évig állt a MAZSIHISZ élén. Május 14-étől már új elnöke lesz a MAZSIHISZ-nek.