Heller Ágnes: az igazsággal el lehet jutni az emberekhez

Németh Péter 2019. július 20. 05:57 2019. júl. 20. 05:57

Heller Ágnes filozófus, amint arról beszámoltunk, pénteken délután, tragikus körülmények között életét vesztette. Mint azt hírpotálunk lányától, Hermann Zsuzsától megtudta, délután négykor ment be a Balatonba, ő hat óra körül kapta az értesítést, hogy nem került elő a vízből. Azt elmondta, hogy megtalálták Heller Ágnes holttestét, tehát remény se maradt arra, hogy előkerül. A Hírklikk januárban készített interjút Heller Ágnessel, ebből a beszélgetésből idézünk néhány gondolatot.

„Itt vagyunk az európai választások előtt, és többnyire azt hallom, látom a pártoktól, hogy külön akarnak indulni. Megint arról van szó, hogy rövidtávú pártérdekek meghatározzák az ország politikáját. Most is vissza fognak állni a harminc éve megszokott ösztönre, vagyis, hogy a mi pártunk érdekei a legfontosabbak. Emiatt, ettől tartok, megint kétharmada lesz a Fidesznek. Hihetetlenül rossz politika ez. Nem távlatokban gondolkodnak az emberek, hanem kiszolgálják a közvetlen pártérdekeket.”

"Én mondom a magamét, a meggyőződésemet. Hála Istennek nem vagyok demens, lehetek még a jövőben, ki tudja, de most még csak kilencven éves vagyok és tiszta az elmém.”

„Én azért is kampányoltam 2010-ben az MDF mellett, noha semmi közöm nem volt hozzá, hogy bekerüljön a parlamentbe, nehogy kétharmada legyen a Fidesznek. A pártok akkoriban sem ismerték fel a veszélyt, a központi kérdést, hogy milyen veszéllyel jár egy fideszes kétharmad. Rosszabb a helyzet, mint Európában. Nem véletlen, hogy a külföldi lapok jobban megértik, amit mondok.”

„Amíg a magyar nép nem tudja, hogyan működik egy demokrácia, addig nincs is igénye rá.”

„Szóval a demokrácia, mint szó, már semmit nem jelent. Tökéletesen igaza van Orbán Viktornak: a zsarnokság ellensége a liberalizmus, és nem a demokrácia. Ezt már Mussolini is felismerte. Előbb-utóbb az okos zsarnokok ezt felismerik; a szabadelvűség, a szabadság, a jogállamiság az igazi ellenség.”

„Hogy ezek az etnikai nacionalisták erősek legyenek Európában. Márpedig, ha ez sikerül neki, Európa minden értelmes célja veszendőbe megy, ez a választás tehát a kontinens utolsó esélye. Ha ez nem sikerül, Európa ugyan mint földrajzi egység megmarad, de politikailag eltűnik a világtérképről. Európa mit tud nyújtani? Csakis a liberális demokráciát. Ha ez nem lesz, újra mondom, Európa eltűnik.”

„Orbán nem karizmatikus. Azért imádják, mert hatalma van. Ez nem karizma. Karizmatikus az az ember, akit akkor is tisztelnek, szeretnek, ha nincs semmi hatalma. Az emberek olyanok, mint a napraforgó: arra fordulnak, ahol a hatalom van. Lehetne arra is fordulni, ahol szellemi erőt látnak, meggyőződést, gondolatot, ahol érdek nélküliséget tapasztalnak.”

„Szerintem az igazsággal el lehet jutni az emberekhez. Az igazságot is meg lehet alapozni ideológiailag. Egyszerűen csak el kell mesélni a történelmet.”