Herényi Károly: ez a kormány könyörtelen, kegyetlen, semmit nem vesz figyelembe a saját érdekein kívül

HírKlikk 2023. december 4. 15:00 2023. dec. 4. 15:00

Határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd, ami azt célozza, hogy alakuljon parlamenti vizsgálóbizottság és tárja fel, hogy törvényes körülmények között vont-e el pénzt a NAV az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Alapítványtól, netán az Alaptörvénybe rögzített állampolgári jogok sérülnek-e, mint például az oktatáshoz vagy az egészséges élethez való jog. Egyebek között erről beszélt a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Herényi Károly volt MDF-es politikus, aki évek óta önkéntesként dolgozik Iványi Gábor mellett. Elmondta, az ellenzéki pártok közös akciójának előzménye, hogy a Republikon Intézet Horn Gábor vezetésével egy konferenciát hívott össze az összes parlamenti párt részvételével, „Segítsünk Iványi Gáboréknak” címmel.

Tudjuk, hogy a Fidesz nem fogadja el, mert semmit nem fogad el, de a beadványt úgy állították össze, olyan pontokra van szedve, amelyek nagyon jól kommunikálhatóak. „Tudjuk, hogy nem lesz eredménye, a magyar társadalom legnagyobb problémája, hogy a tanult tehetetlenség állapotában él, elhiszi magáról, hogy nem viszi semmire.”

Herényi Károly elmesélte, a NAV kitalálta, hogy megvonja Iványi Gáboréktól a normatívát, amely nem támogatás, hanem az átvállalt állami feladatok – oktatás, szociális és egészségügyi ellátás költsége, ezt kötelezően adni kell –, akkor kitalálták, hogy Iványi nem fizetett adót és letiltották a számláját. Például Abaújkéren egy négyszáz fős iskola hagyta abba a működését, ahova több mint 40 helyről hordták be a hátrányos helyzetű, különleges oktatást igénylő gyerekeket. „80 tanár közül 30-an nem bírták azt, hogy nem kapnak fizetést hónapok óta, és mióta nincsenek szaktanárok, nem működik az iskola. Ráadásul Szegeden, Orosházán, Békéscsabán is hasonló helyzetbe kerültek Iványi Gábor intézményei. Ezeken a helyeken, ahol van fideszes vezetés is, az önkormányzatok megszavaztak azonnali 10 millió forintos támogatást, ami csepp a tengerben, mert milliárdos tételekről van szó, de a gesztus nagyon fontos.”

Herényi Károly elmondta, amikor kiderült, hogy a Dankó utcában elzárják a gázt és a villanyt – a normatív támogatás a költségek 50 százalékát sem teszi ki –, akkor elhatározták, hogy Iványiékkal közösen csinálnak egy demonstrációt, hogyha jönnek a gázt vagy az áramot lezárni, akkor riadólánc legyen és meghirdették az „Adj egy órát az életedből” című demonstrációt. „Itt nem a pártokról volt szó, hanem az embereket rá kell ébreszteni arra, hogy ha ezek a hajléktalan emberek így jártak, akkor bármikor, bárki így járhat, mert ez a kormány könyörtelen, kegyetlen, semmit nem vesz figyelembe a saját érdekein kívül és az emberek ezt megértették.”

Támogatások adhatók – tette hozzá a korábbi politikus. „A kormány meg is adja ezt a baráti szervezeteknek, olyanoknak is nyújt egyházi támogatást, akiknek nincs is egyházi státuszuk.” Emlékeztetett, Iványi Gábortól 2014-ben megvonták az egyházi státuszt, amelyet azóta sem kapott vissza, noha az Alkotmánybíróságnak és a strasbourgi nemzetközi bíróságnak is van egy hatályos ítélete, de a magyar kormány nem hajtja végre. 

Komoly eredményeket értünk el

Herényi Károly szerint megérte akciózni, visszaadtak 71 millió forintot, amit letiltottak és voltak még kisebb győzelmek. „Ez az egészhez képest nem nagy pénz, ez az otthonnak felajánlott egy százalékos adó volt. Időnként a NAV küld egy-egy intézménynek 10-15 millió forintot, nem zárták el a villanyt és a gázt, és ami hatásos volt, hogy Karácsony Gergely és az önkormányzat a 75 budapesti dolgozó bérét átvállalta. Persze 930-an még maradtak, akiknek nincs bérük a 63 intézményben.”

Itt nehéz sorsú gyerekekkel kell foglalkozni vagy egy szociális otthonban az ápoltakkal, vagy a hajléktalanokkal a hajléktalankórházban – sorolta Herényi Károly a feladatokat. „Ezek a gyerekek pont az állami ellátásból szorultak ki, ők nem képesek alkalmazkodni a normális közoktatási rendszerhez, nekik speciális ellátásra van szükségük. Szegénysorból, nehéz családi háttérből jönnek, de vannak fogyatékosok is, akik kiestek a rendszerből. Van olyan óvoda és bölcsőde, amit az önkormányzattól vettek át, mert nem tudták fenntartani, és most nekik akarják visszaadni.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk