Heti egyenleg: ez már az érett orbánizmus, de érezni a zavart az erőben

HírKlikk 2022. július 10. 17:45 2022. júl. 10. 17:45

A Kúria ítélete szerint a pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkja mégsem volt jogellenes. Többek között a testület döntésének hátteréről beszélgetett Csillag István volt gazdasági és Bozóki András volt kulturális miniszter Bánó Andrással a Klikk TV Heti egyenleg című műsorának második részében.

„Amikor ezt hallottam, az jutott eszembe, hogy ez már így az érett orbánizmus” – jelezte Bozóki András. „Már nem kell minden fronton harcolni, övék a hatalom, kezd beállni a rendszer és ilyenkor van az, hogy az egyes intézmények emberei kezdenek egy kicsit elégedetlenkedni, hogy ez mégsem jó így. A Kádár-rendszerből ez ismerős”.

Példaként említette az Alkotmánybíróság hasonlóan meglepő döntését, amivel az ellenzéki politikusok által beadott kérelmet bírálták el a javukra a Balaton vízparti területének megmentése érdekében. „Ilyen öt éve még nem történhetett, mert akkor még forradalmi szakaszában volt az orbáni korszak.”

Csillag István szerint a Balaton esetében meghozott döntés például „Tiborczot már nem érinti, mert ő megépítette, amit akart vagy már megkapta a szükséges engedélyt. Az pillanatnyilag kiszámíthatatlan, hogy az egyes kis szabadságszigetek összeállnak-e”. A sztrájkjogot tekintve, például „megnyugtató, hogy a belügyminiszter kezeli majd a sztrájkjog mindennapi gyakorlatát” – tette hozzá ironikusan. 

Úgy véli, hogy ez a rendszer továbbra is kiépülőben van, de abban az esetben, ha nem jön az uniós pénz, ha egyre drágábbá válik a külföldről fölvett hitel, akkor ez a fajta „foglalósdi” egy pillanatra megakad. Akkor lehet jelentősége, hogy még maradt valaki a Kúrián, az Alkotmánybíróságon, aki szakmai döntéseket hoz. „Ezt a biztató jelet egyelőre nagyon nehéz úgy értékelni, hogy ez lenne a vörös hajnal kezdete.” 

Ezt igazolja némileg Maruzsa államtitkár nyilatkozata is, hiszen a pedagógusok helyzetére reagálva úgy fogalmazott, hogy kár követelésekkel előállni, mert úgysem tudnak máshol elhelyezkedni. „Ez egy cinizmusra épülő rendszer, szinte futószalagon hallunk ilyeneket” – kommentálta Bozóki. Maruzsa esetében különösen súlyosnak ítélte a pökhendiséget, mivel az államtitkárnak éppen az lenne a feladata, hogy ezekre a problémákra találjon megoldást.

„Mindez, amit felsoroltunk azt bizonyítja, hogy az ifjú ’Göbbels-Rogán’ vezette központ nem működik megfelelően. Én most zavart érzek az erőben. Még egy fél évvel ezelőtt is abszolút egységben beszélt a kormány, most erről szó sincs. A zavarodottság pedig egyre nő, ahogy a gazdasági helyzet változik” – fogalmazott Csillag István

Bozóki szerint mindezt, mint rendszert kell nézni. „Az Orbán-kormány nagyon sikeres azoknak a válságoknak a kezelésében, amelyek nem léteznek.” Olyankor viszont nem tud jól teljesíteni a propagandaminisztérium, amikor váratlan és valós krízis keletkezik, mint a pandémia, a háború, a gazdasági válság. Ennek ellenére kapott plusz 30 milliárdot a titkosszolgálat, „aminek minden diktatúrában a félelemkeltés a legfontosabb funkciója” – tette hozzá Csillag István.

 

Forrás: Hírklikk