Hiába ígérgetett Orbán Japánban

HírKlikk 2019. december 11. 13:48 2019. dec. 11. 13:48

Orbán Viktor Japánban a Liget projekt kulturális beruházásairól is beszélt. Azt mondta, hogy lesz új háza a festészetnek, pedig az új Nemzeti Galériát nem szeretné sem a kerület, sem a főváros vezetése.

Horváth Csaba, Zugló MSZP-s polgármestere a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában Lampé Ágnessel közölte: vagy nem mondott igazat a kormányfő akkor, amikor azt állította, hogy a budapestiek dönthetnek arról, mik épülhetnek és mik nem, vagy elfelejtette, amit ígért, vagy mégiscsak meg akarja építeni ezeket az épületeket. Horváth Csaba „garantálja”, hogy nem épül meg az új épület a Városligetben. Abban partnerek, hogy új helyet keressenek neki – ha erre egyáltalán szükség van ˜–, mert léteznek nívós kiállítóhelyek, csak kevés pénzt kapnak.

A XIV. kerületi polgármester beszélt arról is: a színházak szabadságát ért támadások a Budapest elleni támadások részei. Ezek között sorolta fel az egészségügy, az oktatás helyzetét, de azt is, hogy „nem építünk be közparkot” építési telekként. Mi a kisebb környezeti kár? Bizonyos épületek befejezése vagy visszabontása? Ennek vizsgálata most is folyamatban van a fővárosnál – tette hozzá Horváth Csaba.

Hadházy Ákos független képviselő szerint a kultúrtörvény visszavonásához kellene kötni az atlétikai stadion megépítését. Horváth polgármester azt mondta: ha mindent összekapcsolunk mindennel, állóháború alakul ki. A napi működőképességet garantálni kell – ezen egy állandósult háború nem segítene. De természetesen rögzíteni kell azokat a fix pontokat, ahonnan nem lehet hátrálni. Például azt, hogy a Városligetet nem lehet még jobban beépíteni és azt is, hogy a színházak szabadságát meg kell őrizni.

Ragaszkodnak hozzá, hogy jöjjön létre egy törvény, egy szerződés, amely garantálja, hogy minden befizetett tíz adóforintból egy Budapesten marad, és majd a budapestiek döntik el, hogy abból kórház lesz, metró vagy stadion – jelentette ki Horváth Csaba.

Forrás: Klubrádió