Hiába vádlott Mészáros ügyvédje, kapott egy szerződést a Miniszterelnökségtől

Zutyu 2021. október 17. 09:00 2021. okt. 17. 09:00

Sőt, az állami tulajdonú Pilisi Parkerdő Zrt.-nek is felügyelő bizottsági elnöke maradt a Miniszterelnökséggel 19 millióra szerződő ügyvéd. Répássy Róbert egykori fideszes képviselő is kap idén csaknem 15 millió forintot.

Sok lehet a jogi meló a Miniszterelnökségen, mert még összesen öt ügyvéddel van szerződése a tárcának, amit a szintén ügyvéd Gulyás Gergely vezet. Gazdasági társaságok átvilágítására foglalkoztatják a Vörös József Ügyvédi Irodát nem is rossz pénzért: 19 millió 50 ezer forintért. Az iroda névadó ügyvédjéről, Vörösről azt érdemes tudni, hogy Mészáros Lőrinc ügyvédje és ő viszi a Puskás Akadémia jogi ügyeit is. A földárverések idején a leggazdagabb magyar megbízásából földeket is vett. Vörös legutóbb akkor szerepelt a hírekben, amikor kiderült, hogy gyanúsítottként hallgatták ki a Széchenyi Bank 6 milliárdos kárt okozó büntetőügyében, mint a társaság egykori igazgatósági tagját. Azóta az ügyben vádat is emeltek és az ügyvéd ott ül a vádlottak padján. De miniszterelnökségi megbízása is azt mutatja, nem lehet olyan könnyen kiesni a pixisből, ráadásul Vörös továbbra is felügyelő bizottsági elnöke a Pilisi Parkerdőnek és számos állami cégnek dolgozik mint közbeszerzési tanácsadó.

„Ügyvédi feladatok ellátása a Miniszterelnökség feladatellátásához kapcsolódóan” – ezen a címen szerződött a Miniszterelnökség Répássy Róbert egykori fideszes politikus ügyvédi irodájával. A volt politikus 14 millió 962 ezer 500 forint plusz áfát számlázhat a tárcának. Répássy Róbert 1998-tól volt a Fidesz országgyűlési képviselője. A 2010-2014-es ciklusban Közigazgatási és Igazságügyi minisztériumi államtitkár volt, 2014-től pedig az Igazságügyi Minisztérium államtitkára. 2015-ben váratlanul leváltották, és 2018-ban már nem is jutott be a parlamentbe, miután a párt listáján a biztos kieső 144. helyet kapta. A Miniszterelnökség 2018 júliusában két drága ingatlan megvásárlásánál bízta meg jogi feladatokkal Répássy ügyvédi irodáját, akkor 3-3 millió forint ütötte a markát, írta meg akkor az Átlátszó.

Az együttműködés azóta is töretlen a Miniszterelnökség és Répássy közt, hiszen minden évben kap egy zsíros szerződést. E mellett még két fizetett posztja is van: a MÁV felügyelő bizottsági tagja, illetve a Szerencsejáték Zrt igazgatósági tagja.

A legtöbb pénzt a Vass Viktória ügyvédi iroda kaszálja Gulyás Gergely minisztériumában, jogi tanácsadásért 24 millió forint plusz áfát számlázhat. Jogi képviselet ellátása címén pedig 5 millió forintot kap a Balsai Ügyvédi Iroda, amely a néhai igazságügyi miniszter, későbbi alkotmánybíró fiának az irodája.