Híd a lopás világába

HírKlikk 2019. június 25. 08:01 2019. jún. 25. 08:01

Világszerte nagyon sok sajtóorgánum beszámolt - túlnyomó többségében röviden és tényszerűen - a több mint 70 ember halálát okozó embercsempészek, valamint a györki rendőrgyilkos elleni ítéletről, továbbá a Híd a munka világába elnevezésű programmal kapcsolatos OLAF-jelentésről. Az utóbbiról a tekintélyes osztrák lap, a Salzburger Nachrichten azt írta: az OLAF súlyos közvetett bizonyítékokat talált arra, hogy elsikkasztottak 1,6 milliárd forintot (mintegy 5 millió eurót), amely egy romák számára létrehozott kormányprogramba folyt.

A program megvalósítása ugyan formálisan megkezdődött egy munkaerő-közvetítő ügynökség létrehozásával, de az ügynökség lényegében soha nem működött, és a kitűzött célokat részben sem érte el. A 2014-ben nyújtott támogatási pénzeket Farkas Flórián roma politikus menedzselte, akit Orbán Viktor kormányfő bizalmasának tekintenek. 2014 és 2018 között a romáknak nyújtott támogatások miniszterelnöki biztosa volt, 2002 óta a Fidesz parlamenti képviselője.

Az OLAF jelentése szerint a pénzből irodákat vásároltak és rendeztek be drágán. A romák készségeit javítani hivatott mentorokat a 2014-ig Farkas vetetése alatt álló roma önkormányzat funkcionáriusaiból válogatták, és fizetéssel látták el, de nem fejtettek ki mentori tevékenységet. Az uniós hatóság büntetőeljárás indítását követeli a felelősök ellen. „A bizalmas jelentést az OLAF 2018-ban eljuttatta a magyar ügyészségnek, amely 2015 óta nyomoz a programmal kapcsolatos esetleges hűtlen kezelés miatt, mindeddig azonban nem nevezett meg gyanúsítottakat, és nem hallgatta ki Farkas Flóriánt” - írta a lap. 

Forrás: Hírklikk