Hiller: Kövér az ellenzéki szavazók millióit alázza, amikor „moslékkoalícióról” beszél

Kardos Ernő 2020. november 13. 05:00 2020. nov. 13. 05:00

„Kövér László házelnök méltatlanná vált a házbizottság vezetésére!” – közölte a Magyar Távirati Iroda. A Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közleménye szerint, Kövér önmagához képest is ijesztő, verbális ámokfutásba kezdett, amivel megsérti az emberek millióit, az ország nem fideszes többségét. Emlékezetes, hogy az ellenzéket a házelnök „moslékkoalíciónak” nevezte, ezért a pártok lemondásra szólították fel „az összeomlás szélére” került Kövér Lászlót. Bár azt nem tudjuk, hogy a házelnököt pszichésen mennyire viseli meg, bejelentették azt is, hogy az ellenzék a jövőben nem vesz részt a házbizottság munkájában. A parlament szocialista alelnökét, Hiller István kérdeztük a döntés okairól.

– Hiller úr, meglepte Önt, hogy az ellenzék döntéséről szóló közleményt – szokatlan módon – nyilvánosságra hozta a Magyar Távirati Iroda is?

– A mai Magyarországon ez valóban szokatlan, mert nagyon ritkán fordul elő, de az egyesült ellenzék azért dolgozik, hogy két év múlva olyan távirati iroda legyen az országban, amely az ellenzék bármely legitim pártjának közleményét hajlandó megjelentetni. Sajnos ma egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán engedik az ellenzéket szóhoz jutni. Ez most a kivétel.

– A közlemény szerint, az ellenzék Kövér László fél Magyarországot sértő szavai miatt távozik a házbizottságból. Gondolja, hogy ez a hír akár a „közszolgálati” rádió, vagy televízió ingerküszöbét is elérheti?

Majd meglátjuk. Mindenesetre az elmúlt másfél évben egyetlen alkalommal sem kaptam meghívást a közszolgálati televíziótól; sem szocialista politikusként, sem a magyar országgyűlés alelnökeként. Persze, ha figyeli az M1-et, láthatja, hogy ott az ellenzék véleményére nem kíváncsiak.  

– Ha meghívnák egy politikai műsorba, akkor szívesen elmenne?

– Ha olvasta a Szabad Európa nevű internetes újság minapi beszámolóját, akkor tudhatja, hogy a köztévé kampányműsorában: „a kormányt akarják támogatni.” Mindezt utasításba is adták, aki pedig nem akar a kormány szolgálatába állni, az beadhatja a felmondását. Vagy másként fogalmazva, a közszolgálat – amely elvileg pártatlan és egyenlő mércével mér – kifejezetten ellenséges a teljes ellenzékkel. Teszem hozzá: így az ország felével szemben is! Ezt bizonyítja a Szabad Európa birtokába került hangfelvétel is. De nem kell ehhez semmiféle bizonyíték, hiszen ezt a bőrünkön érezzük minden nap, mi, ellenzéki képviselők is.

Ezért úgy gondolom, hogy az ellenzéki összefogásnak nincs is helye a közszolgálati televízióban. De jelenleg ilyen probléma megoldásával nem küzdünk, tehát nem kell meghívásokat hősiesen visszautasítanunk, ugyanis törvényt sértő módon, meg sem hívnak bennünket

– A közleményük szerint, azért nem mennek be ezután a házbizottság ülésére, mert Kövér László moslékkoalíciónak nevezte a teljes ellenzéket. De volt már az ellenzék „büdösbunkó” is. Az nem volt zavaró?

– Azt gondoljuk, hogy Kövér ezen alpári kijelentése az utolsó csepp volt a pohárban. Az ellenzéki együttműködést ugyanis nemcsak pártok alkotják, hanem olyan emberek is, akik választópolgárok millióit képviselik. A házelnök tehát elsősorban a nem fideszes Magyarországról mondott véleményt. Ezért is utasítjuk vissza Kövér László szavait, s választóink nevében felháborítónak tartjuk, hogy a pszichés problémákkal küszködő házelnök megsérti honfitársaink millióit. Az ellenzék növekvő tábora miatt, idegesek a kormánypárt politikusai, egyszerűen félnek a bukástól. Ezért minden ellenzéki érzelmű embernek üzenem: háborodjatok föl, és az agressziójuk mögött lássátok a félelmüket!

– A házelnök idegei néha valóban összeomlani látszanak, ezt mutatja, hogy egyre kisebb szabálysértésért egyre nagyobb büntetést szab ki. Továbbá egyre durvább kifejezéseket használ. Önök miért nem szólnak vissza?

– Mert nem akarunk baloldali Fideszt, mi nem olyan kormány akarunk lenni, amely hatalomra kerülve, ugyanazt a stílust honosítja meg, mint Orbán Viktorék. Mi nem egyszerűen kormányt akarunk váltani, hanem stílust is. Jó lenne olyan országban élni, amelyben az egyik demokratikus kormányt a választók akaratából egy másik váltja. Azt állítom, hogy az a háborús retorika, amit egy évtizede a Fidesz használ, a mai világban elavult. Az emberek ma már békét és nagyobb nyugalmat akarnak. Az ország bizalmát hosszú távon fogja az elnyerni, aki képes jó kormányzással a társadalmi békét is megteremteni.

– Egyelőre ott járunk, hogy alpári megnyilvánulása miatt, Kövér László lemondását követelik, illetve az ellenzék nem vesz részt a házbizottság munkájában. Gondolja, hogy Kövér lemond?

– Nem, de mi azt követeljük, mert méltatlanná vált posztjára. A házbizottság munkájában mi addig nem veszünk részt, amíg ez az ember nem mond le. Ezt üzenjünk az emberek millióinak. Azt üzenjük, hogy mi egy másmilyen országot szeretnénk, egy olyat, ahol nem gyűlölik egymást az emberek.

– Közben persze a kormány a parlamentben korlátlan hatalmat szerzett, amit az ellenzék is megszavazott. Pedig azt mondják, hogy a kormány elbukja a csatát a járvány ellen.

– A kormány lehet, hogy bukja a járvány elleni harcot, de azt reméljük, hogy hosszú távon az ország nem. Mindenesetre. a kabinet kudarcát bizonyítja, hogy ismét száz felé közelít a járvány magyarországi áldozatainak száma. Megtelnek a kórházak, a miniszterelnök 50 százalékos gyógyulási esélyről beszél. Mindezt úgy is érthetjük, hogy vagy meggyógyulunk, vagy nem. Ez végtelenül cinikus megközelítése az ország problémájának. Ezért azt mondom, hogy küzdjünk az esélyeinkért, küzdjünk a járvány ellen, az egészségünkért. A politikai értékelést majd a választások idején elvégezzük, de azt már most jelezzük: nem elég a Fideszt ellenzékbe küldeni, egy jobb kormányzásra kell készülni.

– Tehát elhagyják a házbizottságot, de a parlamentben sokak szerint az ellenzék jelenléte csak hitelesíti a Fidesz diktatúrára törekvő döntéseit. Lehet, hogy a választás előtt otthagyják majd a parlamentet is?

 – Minden esélyt és lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy szóljunk a nyilvánosság előtt, és üzenetünket eljuttassuk a választókhoz. Ebben van még szerepe a parlamentnek. Tapasztaljuk is, hogy ennek révén erősödik az ellenzék, amit jól mutat a kormánypártok, illetve Kövér László növekvő idegessége is. De mi, ellenzéki pártok, egyre jobban értjük egymás gondolatait, s reméljük, ez 2022-ben a nyilvánvaló többséget jelenti majd a magyar országgyűlésben.