Homoszexuálisnak nézte a sótartót a fideszes képviselő

HírKlikk 2022. január 25. 05:30 2022. jan. 25. 05:30

Budapest XV. kerületében tavaly átalakították az önkormányzat kultúraszervező cégét, a helyi kulturális intézmények ezért egy időre bezártak, majd csak most, januárban nyitottak újra. Ennek megünneplésére a hétvégén, a magyar kultúra napján zárt körű előadást tartottak a Csokonai Művelődési Házban.

A meghívottak között volt Szalay Kornél Géza fideszes önkormányzati képviselő is. Ő végignézte az előadást és gyorsan átlátta, hogy homoszexuális propagandáról van szó. Ezt vasárnap egy „A CSOKONAI újranyitása a XV. kerületben, avagy az LMBTQ landolása a kerületi kultúrában?” felütéssel induló Facebook-posztban meg is osztotta a nagyvilággal – írja a posztra bukkanó 444.hu.

A képviselő két jelmezből jött rá, hogy amit lát, az melegpropaganda. Az egyik egy férfi színész által viselt „egészben vagy részben női ruha”, a másik pedig egy nőnemű színészen kiszúrt „kockás, alsónadrág-szerű rövidnadrág-féleség”.

Szalay szerint mindez azt jelenti, hogy az LMBTQ landolt a kerületi kultúrában.

A dolog szépséghibája az, hogy a Soharóza társulat „Dalok a kamrából” című előadása ugyanis azt a témakört dolgozza fel, hogy a karantén alatt hogyan változtak meg a sütés-főzési szokásaink. Annyira nincs köze az LMBTQ-hoz, hogy a Szalay által homoszexuálisként értelmezett jelmez – egy férfi szereplő olyan esküvői ruhát viselt, aminek a bal fele fekete vőlegényöltöny, a jobb fele hófehér menyasszonyi ruha – egy só-bors-szóró volt.

A női szereplő pedig azért viselt boxeralsót, mert a karantén alatt deréktól felfelé elegáns – hiszen csak az látszik az online kapcsolat alkalmával – lefelé pedig kényelmes, otthoni viseletek közötti kontrasztot igyekezett érzékeltetni.

A fideszes képviselőnek odaszúrt Beke Károly, a kerületi kultúrcég, a Csokonai Nonprofit Kft ügyvezetője. Szerinte Szalay Kornél Géza nem értette meg a darabot, amit február 13-án az Orbán Viktor által felavatott Magyar Zene Házában fognak legközelebb előadni.