Horváth Csaba: ez bosszúhadjárat

HírKlikk 2021. január 25. 18:15 2021. jan. 25. 18:15

Az elmúlt közel egy évben a kormány példátlan támadást indított a hazai önkormányzatok és a magyar önkormányzatiság ellen. Tette mindezt alattomos módon, a járvány elleni védekezés álcája mögé bújva – írja Budapest XIV. kerületének szocialista polgármestere.

A Népszavában közölt írásában Horváth Csaba hangsúlyozza, hogy a járvány idején mindenki számára világossá vált, hogy az elmúlt tíz évben módszeresen tönkretett egészségügyi ellátórendszer alkalmatlan a krízis kezelésére, ahogyan az is látszik, hogy az online oktatásra való kényszerű átállás teljesen felkészületlenül érte az előző évtized elején államosított, majd azzal a lendülettel magára is hagyott oktatási rendszert. A szokásos kommunikációs trükközésen és pótcselekvéseken túl, azonban többre nem futotta Orbán Viktor kormányától.

Orbán a lehetőséget látta és látja a járványban, a család és a haverok közpénzzel tömésének újabb lehetőségét. Az egészségügy és az oktatás rendbetételére ezúttal sem jutott pénz, és az elsőként sokkot kapott idegenforgalmi vállalkozások közül is csak a haveri körhöz tartozókat mentette meg a kormány.

Ismerjük már Orbán és a Fidesz partnerségét, de aki eddig nem ismerte, a járvány kitörése óta eltelt időben megismerhette. Szolidaritási hozzájárulásnak hazudták az újabb, önkormányzatokra kivetett adót. Elvonták a gépjárműadó még önkormányzatoknál maradt részét, az ingyenessé tett parkolással nemcsak fontos bevételtől fosztották meg a településeket, hanem egy sor közlekedési problémát is a nyakunkba zúdítottak. A járvány elleni védekezés költségei is az önkormányzatokat terhelték, a kormány azonban semmilyen segítséget nem nyújtott az embereknek, a vállalkozásoknak, az önkormányzatnak.

Mindez tavaly 5 milliárd forintos lyukat ütött Zugló költségvetésén, a helyi iparűzési adó megfelezése és a szolidaritási adó megháromszorozása miatt pedig idén 7 milliárdos veszteséggel kell számolni. Noha ezt a pénzt közvetlenül vagy közvetve az Orbán-kormány vette ki a zuglóiak zsebéből, a kabinet ebből egyetlen fillért sem tervez kompenzálni.

Európa és a világ más országaiban teljesen természetes volt, hogy a kormányok megsegítik az önkormányzatokat, Orbán mégis inkább a magyar települések kivéreztetéséről döntött.

A kormány példátlan támadást indított az önkormányzatok ellen. Példátlan, de nem előzmény nélküli támadást. Orbán Viktor az elmúlt közel 11 évben olyan rendszert épített ki Magyarországon, amely nem tűr semmilyen tőle független hangot vagy működést. A miniszterelnök és pártja 2010 óta lépésről-lépésre bontotta le a rendszerváltáskor kivívott önkormányzatiságot.

Az Orbán-kormány nemcsak az önkormányzatok pénzét és vagyonát vette el, hanem az önkormányzatiság lényegét, az autonómiát; annak jogát és lehetőségét, hogy a városok, kerületek maguk döntsék el, mire akarják költeni a saját pénzüket. Mi, településvezetők, elsősorban az életminőség javítását szolgáló beruházásokat valósítanánk meg, a kormány azonban presztízs-beruházásokat, stadionokat épít és palotákat a Budai Várban, pedig nekünk, zuglóiaknak sokkal fontosabb lenne, hogy a 4-es metró végre kimenjen a Bosnyák térig és azután Rákospalotáig, de ebben sem kérték ki a véleményünket – írja Horváth Csaba.

Ezt a kormányt nem lehet jobb belátásra bírni, ez a kormány csak az erőből ért. Nos, akkor erőt mutatunk. 2022 tavaszán pedig befejezzük a munkát, hogy elkezdhessünk dolgozni. Dolgozni az európai Magyarországért, az erős és önálló önkormányzatokért, a jövőért. Kizárólag Orbán Viktor lesz a felelős azért, ha nem viszik el a szemetet vagy este nem lesz közvilágítás. Orbán Viktor és a Fidesz felelőssége lesz, ha nem jár majd a villamos, vagy épp nem lesz pénz a szociális feladatokra.

Forrás: Népszava