Hős cselenték kényereltek a felvételizők verhes digáján

Föld S. Péter 2021. január 24. 10:39 2021. jan. 24. 10:39

„Egy ronta vitlározott a héren. Bár koltái még nem redéleztek, rámos kattyúja már csomborodott, mellette géres zebérek dengereltek. Verhes digáján bős cselenték kényereltek. A latus csámok verelyén szanda temerék kömöröltek.” Ez a szöveg is szerepelt a központi középiskolai felvételi magyar nyelvi feladataként. A szöveg első ránézésre furcsa, sőt, második és sokadik megközelítésben is az. Pedig, a feladat nem annyira bonyolult, mint gondolnánk.

A fenti halandzsaszövegben a felvételiző diákoknak két példát kellett találniuk a többes számú főnévre, keresniük egy birtoktöbbesítő jellel ellátott szót, valamint egy darab egyes szám harmadik személyű birtokos személyjellel és határozóraggal ellátott szót, végül pedig, két példát a többes szám harmadik személyű, múlt idejű igére.

Első pillantásra azt gondolnánk, hogy akik ezt a feladatot kitalálták, megőrültek. Régóta látjuk ugyanis, hogy valami nincs rendben az oktatással, nincs külön minisztériuma, a legfőbb illetékes tízparancsolattal gyógyítana, és legújabban Mátyás király csontjainak összeszerelésén munkálkodik.

Ám utánanéztünk és kiderült, hogy a fenti feladat őrültségnek látszik ugyan, de van benne rendszer. Az idézet nem más, mint egy nyelvi játék, Házy László halandzsa prózája, vagyis irodalmi alkotás, s ebből kifolyólag Grétsy Látszló „Nyelvi játékaink nagykönyve” című könyvében is szerepel.

Így azért már egészen más a leányzó fekvése. Sőt, továbbmegyünk: ez a feladat annak bizonyítéka, hogy az iskolák nem könyvtárban ülő szemüveges baglyokat képeznek, hanem az életre nevelik a fiatalokat. Olyan embereket löknek ki a nagybetűs életbe, akik nem a szomszédot hívják segítségül, ha össze kell szerelni egy IKEA bútort, és a disznóölésnél sem csak a vacsorára érnek oda. (A dőlt betűkkel szedett szöveget Orbán Viktor interjúiból ollóztuk.)

Az Egy ronta vitlározott… kezdetű szöveg lényegét tekintve nem különbözik némely kormányzati megnyilatkozásoktól. Sőt, annyival jobb is azoknál, hogy semmilyen hátsó szándékot nem fedezhetünk fel benne, bár ami azt illeti, az, hogy a géres zebérek dengereltek, kicsit necces. (Lehet, hogy Soros mocskos mancsa már a szanda temerék közé is betette a lábát.)

De még ez is elmegy, ahhoz képest pedig kifejezetten üdítő, amit a magukat felelősnek mondó illetők például a vakcinákkal kapcsolatban elővezetnek. Úgyhogy, nincs baj ezzel a  feladattal, legalábbis, azokhoz a hadovákhoz képest, amelyeket komoly, hivatalos szövegként szoktak lenyomni a torkunkon. 

Géres zebérek ugyanis hál’ istennek, egyelőre csak halandzsaszövegekben dengerelnek, valamint egynémely iskolai nyelvtani feladatokban.