Huhogó magyarok

Föld S. Péter 2021. június 21. 16:50 2021. jún. 21. 16:50

Vizsgálatot indít az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a magyar-francia meccsen történtek miatt. Közelebbről azért, mert a magyar közönség egy része rasszista bekiabálásokkal szórakoztatta magát, ezen felül huhogtak, amikor az ellenfél színesbőrű játékosához, Kylian Mbappéhez, vagy az algériai származású Karim Benzemához került a labda. A vizsgálat lezárása után feltehetőleg megbüntetik a magyar szövetséget, fizetni fogunk néhány ezer eurót, majd minden megy tovább a következő huhogásig. A pénzt nem az elkövetők, hanem a szövetség kasszájából teremtik elő, vagyis, a magyar emberek adóforintjaiból pergetik ki a büntetést.

Nem vagyok naiv, és nem is kívánok annak látszani, Nagyon jól tudom, hogy a labdarúgást kedvelő közönség nagyobb része tisztességes, és esze ágában sincs huhogni, vagy éppen fütyülni, mint tették azt többen az írek elleni barátságos mérkőzésen. Sőt, bizonyára olyanok is vannak, akik szégyellték magukat emiatt, mert nem értettek egyet a hangos kisebbség sajátos véleménynyilvánításával. 

Azt sem gondolom, hogy ilyen csak nálunk fordulhar elő, hogy tőlünk nyugatra nincsenek szélsőségesek. Vannak, talán nem is kevesebben, mint nálunk, a különbség mindössze annyi, hogy jobb helyeken a hivatalosság megkülönbözteti őket a normális emberektől. Elhatárolódik tőlük és semmilyen módon nem huny szemet a megbotránkoztató viselkedésük miatt.

Nálunk ez is másképp van, Magyarország miniszterelnöke nem hogy csítataná az indulatokat, épp ellenkezőleg: kifejezetten bátorítja az erőszakot. Legutóbb az ír válogatott ellen volt némi balhé, amikor az mérkőzés előtt az ellenfél játékosai a rasszizmus elleni tiltakozásul, letérdeltek, s magyar közönség egy része kifütyülte őket. A mérkőzés után Orbán Viktor nem ítélte el a történteket, hanem közölte: nálunk más a kultúra, az írek idejöttek és provokálták a magyarokat. Bennünket, akik büszke, szabadságszerető nép vagyunk, inkább állva halunk meg, de térdet nem hajtunk senki előtt.

Nem ma kezdődött Orbán ezirányú ámokfutása. Négy évvel ezelőtt egy őcsényi fogadós egyetlen hétre vendégül látott volna néhány menekült gyereket, ám a jócselekedet a helyiek ellenállásán meghiúsult. Az őcsényi emberek egy csoportja túllépett a verbális atrocitáson és azzal fejezte ki nemtetszését, hogy kiszúrta a vendéglős autójának gumijait. Magyarország miniszterelnöke akkor nem a rendíthetetlen baromarcúakat ítélte el, hanem azt mondta, hogy a magyaroknak jogukban áll megvédeni magukat az idegenekkel szemben. 

Akkor néhány menekült, sokat szenvedett gyerektől tartotta fontosnak a miniszterelnök megvédeni az országot, most az írek elleni szégyen után kultúrára hivatkozva vette védelmébe a fütyülőket. Két nap múlva, szerdán, Németországban játszik a magyar labdarúgó válogatott, s a mérkőzésnek helyt adó város, München polgármestere már bejelentette, hogy a magyarországi homofób törvény elleni tiltakozásul a szivárvány színeiben világítják ki a müncheni városházát. A német labdarúgó szövetség pedig azt közölte az UEFA-val, hogy ugyanezen okból, a mérkőzés helyszínét, a müncheni Allianz Arénát szintén szivárványos színekkel világítanák ki.

Hogy utóbbi akciót engedélyezi-e az UEFA, jelen pillanatban még nem lehet tudni. Az viszont e szervezet sajátos működését jelzi, hogy miközben szavakban elítéli a rasszizmust, legújabban azt fontolgatja, hogy az Európa-bajnokság döntőjét az eredeti helyszín, London helyett, Budapesten rendezzék.

Erre varrjon gombot, akinek van kedve hozzá.