IDEA: egyre kevesebb a bizonytalan szavazó

HírKlikk 2021. szeptember 20. 15:35 2021. szept. 20. 15:35

Az IDEA Intézet szerint az ellenzéki előválasztás és a kormány mozgósítása is elérte a választókat, így fokozatosan csökken az ismeretlen preferenciájú szavazók száma.

Augusztus 31. és szeptember 7. között közvélemény-kutatást végzett az IDEA Intézet – írta meg a 24.hu. A felmérés során arra voltak kíváncsiak, hogy a válaszadók melyik párt, pártszövetség listájára szavaznának egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával.

A felmérés alapján, a kampányok elérték a választókat, így emelkedett az ellenzéket és a kormánypártot támogatók száma is, miközben egyre kevesebb a bizonytalan szavazó.

A teljes népességen belül az ellenzéki pártok közös listája vezet egy százalékponttal (39 százalékon állnak), a biztos választóknál viszont a Fidesz–KDNP-nek (49 százalékkal) van egy százalékpontnyi előnye. A bizonytalan szavazók száma tíz százalékra csökkent, de kissé nőtt a véleményüket eltitkolók aránya is.

Amennyiben az ellenzéki összefogás pártjait külön nézzük, úgy az MSZP és az LMP örülhetett, hiszen csak az ő támogatottságuk nőtt. Az MSZP így öt százalékon van, míg az LMP-t a válaszadók két százaléka választotta. A Párbeszéd (2 százalék), a DK (11 százalék) és a Jobbik (9 százalék) támogatottsága változatlan, míg a Momentum 2 százalékot veszítve, 5 százalékon áll.

A parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága két százalékponttal hat százalékra csökkent. A teljes népességen belül a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom is változatlanul 3három-három százalékot kapna egy most vasárnapi parlamenti választáson.

Forrás: 24.hu