Idegen közönség előtt lép pályára Orbán Strasbourgban

HírKlikk 2024. szeptember 15. 20:15 2024. szept. 15. 20:15

Szerdán mutatja be Orbán Viktor a magyar kormány uniós elnökségi programját az EP plenáris ülésén, Strasbourgban. A magyar miniszterelnök reggel 9 órakor kezdi meg felszólalását, amelyre negyedórát kap. Ezt követően az Európai Bizottság képviselője következik szintén 15 percben, majd az EP-képviselők fejthetik ki véleményüket a kormányfő által elmondottakról és tehetnek fel neki kérdéseket, mintegy másfél órán keresztül. Orbán eddig sem volt szívesen látott vendég az Európai Parlamentben, júliusi moszkvai útja pedig olaj volt a tűzre.

Ilyen előzmények után szólal fel jövő héten az EP plenáris ülésén. A Privátbankár megfogalmazása szerint a futballból vett hasonlattal élve: idegenben játszik majd, és pokoli fogadtatásra számíthat. Mivel az új EP-ben is többségben vannak a centrista erők, borítékolható, hogy a magyar miniszterelnök kőkemény fogadtatásra számíthat szerdán, nemcsak a baloldali, a liberális és a zöldpárti, hanem a néppárti képviselők részéről is. 

A felszólalók között magyarok is lesznek, így például Magyar Péter néppárti EP-képviselő, a Tisza Párt elnöke, valamint Dobrev Klára szociáldemokrata képviselő, a DK elnöke is.

Az EP az elmúlt években hevesen bírálta a magyar kormány politikáját a jogállamiság leépítésére hivatkozva, számos állásfoglalásban ítélte el azt, és még az Európai Bizottságot is beperelte amiatt, hogy a testület tavaly decemberben – az EP szerint túl korán – mintegy 10 milliárd euró uniós forrást felszabadított Magyarország számára.

Forrás: Privátbankár


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom