Így mozogtak az orosz hackerek az EMA rendszerében

HírKlikk 2021. március 8. 20:30 2021. márc. 8. 20:30

Feltehetően az orosz titkosszolgálat hackelte meg az EU gyógyszerügyi hatósága, az EMA rendszerét tavaly decemberben – írta a De Volkskrant holland lapra hivatkozva az Axel Springer kiadó többségi tulajdonában lévő amerikai pénzügyi és üzleti portál, a Business Insider.

A hackerek olyan e-maileket küldtek az EMA néhány kiválasztott munkatársának, amelyek egy olyan programot installáltak, amellyel a támadók nyomon tudták követni az ügynökségen belüli e-mail-forgalmat. Ezzel belső dokumentumok birtokába jutottak mindenekelőtt a Pfizerről és a BioNTechről. Célzottan kerestek dokumentumokat az EU oltási stratégiájáról – idézi a Business Insider cikke.

Az EMA decemberben hírt adott a támadásról, de nem közölt részleteket, sem annak mértékéről, sem arról, hogy ki állhatott mögötte. Most a holland lap azt írta: a vizsgálatok arra utalnak, hogy az orosz titkosszolgálat áll a támadás mögött. A De Volkskrant a még folyamatban lévő vizsgálatokhoz közelálló személyekre hivatkozik.

A jelek szerint a támadás már ősszel elkezdődött, és csak egy véletlenszerű belső vizsgálat derített fényt rá, amikor találtak olyanokat, akik több különböző eszközről is beléptek a rendszerbe. Egyes dokumentumok később manipulált kiadásban orosz internet-fórumokon bukkantak fel, feltehetően azzal a szándékkal, hogy bizalmatlanságot keltsenek a Pfizer/BioNTech vakcinájának hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban. A hackerek körülbelül egy hónapig tudtak akadálytalanul mozogni a rendszerben.

A De Volksrant értesüléseit ismertető német Bild Zeitung szerint gazdasági kémkedésről van szó, mert az EU oltási stratégiájáról kerestek adatokat. Az orosz fél Európában is el akarja adni a vakcináját, és Magyarországon, valamint Szlovákiában oltanak is ezzel, noha az EMA csak pénteken kezdte meg a Szputnyik V úgynevezett gördülő vizsgálatát – írta a portál.