Így működött a Schadl-féle végrehajtói maffia: 412 milliós haszon egyetlen házon

HírKlikk 2022. szeptember 14. 13:06 2022. szept. 14. 13:06

450 millió forintért kínálja a végrehajtás miatt a 38 millió forintért megszerzett házat az a péceli férfi, aki a jelenleg is letartóztatásban lévő Schadl György feleségének, Baranyai Helgának az irodáján keresztül szerezte meg nevetséges áron az ötlakásos társasházzá átalakított villát.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökének felesége is rácsok mögé került, a nyomozó hatóság bizonyítékai szerint több hasonló csalásban is közreműködött a férje mellett. A recept szinte mindig ugyanaz lehetett, mint a péceli ingatlan esetében: a korrupt végrehajtók pénzért az ismerőseiknek játszották át az ingatlanokat, mélyen ár alatt, a különbözet egy részét pedig a zsebükbe kérték. Ebből fizették ki a bűntársaikat is.

A Blikk birtokába került iratok alapján, az ötlakásos társasházzá átalakított péceli villa átjátszásához az is kellett, hogy földhivatali, bírósági alkalmazottak is jogszerűtlen intézkedéseket hozzanak. A lapnak a kisemmizett tulajdonos mesélte el kálváriáját. A nő ingatlanos volt. Ő építette fel a péceli, 500 négyzetméteres villát. A felét férjének ajándékozta, de amikor elváltak, keresetet indított az ajándék visszavonására. Akkor szembesült azzal, hogy a férfi a saját tulajdonrészére sokmilliós hitelt vett fel.

Hiába volt a per a tulajdon visszaszerzése ügyében, a hitellel kapcsolatos eljárást a földhivatalban kifüggesztették, végrehajtásra került a ház, nem érdekelt senkit, hogy a fele az övé és nincs köze az adóssághoz. A házára Schadlné Baranyai Helga végrehajtói irodájában talált rá. Álnéven, vevőként jelentkezett.

Egy alkalmazott mutatta be neki a saját házát, amit akkor 78 millió forintért hirdettek, de közölte, ha vár két hónapot, a Covid miatt elrendelt végrehajtási moratórium alatt még ennél is olcsóbb lehet a ház, 38 millió, meg egy kis jutalék a végrehajtásban segítőknek, hiszen a ház jóval többet ér.

Az ügyészség bizonyítékai szerint a vesztegetési részesedéseket pont az az alkalmazott postázta, akivel a nő beszélt Schadlné irodájában. A Blikk bemutatta a Központi Nyomozó Ügyészséghez benyújtott ügyvédi beadványt, amely szerint a péceli ügy a korrupcióval gyanúsított végrehajtókhoz kapcsolódik.

A nő ügyvédje szerint a beszerzett iratok alapján egyértelmű, a végrehajtói iroda szervezésével manipulálták a kereseteket, földhivatali bejegyzéseket, határidőket, arra játszva, hogy minél olcsóbban lehessen eladni az ingatlant, hogy azt az általuk beszervezett vevő vásárolhassa meg. Egy 62 éves péceli férfi lett a ház új gazdája. Ő most 450 millióért hirdeti. A volt tulajdonossal, ügyvédjével nem áll szóba, a Blikk is hiába kereste.

Mivel a Schadl György köréhez tartozó – Völner Pál, volt államtitkár megvesztegetésével kinevezett – végrehajtók több ezer ingatlan végrehajtásában közreműködhettek, milliárdos haszonra tehettek szert a péceli trükk receptjének alkalmazásával.

Forrás: Blikk