Így nyírja ki Orbán Viktor az ellenfeleit a járványra hivatkozva

Lendvai Ildikó 2020. április 6. 08:24 2020. ápr. 6. 08:24

Ha Habonyék a helyükön vannak, akkor Mészáros Lőrinc pár nap múlva adományt ajánl fel a most létrehozott védekezési alapba. Lehet, hogy Tiborcz is, de ilyen messzire nem mernék menni. (A tisztesség kedvéért jegyezzük meg, hogy Mészáros egyszer már adományozott egy gyerek gyógyítására. Ez derék dolog volt, bár nem változtat azon, mit gondolok a meggazdagodásáról.)

Miközben a nem nagy jövedelmű emberek, a korábban kiátkozott civil szervezetek szervezik a segítséget, egyre sürgetőbb szükség lesz felmutatni egy jószívű adakozót az Orbán-klán köréből. Feledtetve, hogy a kormány a járvány bajai között is egyik legfontosabb feladatának tekintette kárpótolni e kört a veszteségért, amit azok a turizmus visszaesése miatt elszenvedhetnek.

Így kaptak a napokban a Tiborcz- és Mészáros-féle érdekeltségek pár milliárdot kikötőépítésre az általuk már félig elfoglalt Balatonon, ezért vették meg Mészároséktól több, mint 17 milliárdért az általa állítólag 6 milliárdért vásárolt Mátrai Erőművet, amelyből Mészárosék időközben már 11 milliárd osztalékot is zsebre tettek. De kárpótolhatják magukat az 590 milliárdos kínai vasút építésével is, amelynek szerződéseit – micsoda véletlen! – épp most készülnek titkosítani.

Volt azért a kormánynak másik fontos politikai feladata is: a járvány ürügyén, kinyírni az ellenfeleket. A kritikus sajtót a )rémhírterjesztési" törvénnyel, az ellenzéki önkormányzatokat a kivéreztetéssel. (Utóbbi a fideszes polgármestereket is eléri, de hát istenem, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács.) Most, amikor soha ennyi szociális feladatuk nem volt, gondoskodniuk kell az idősek, karanténban lévők élelmezéséről, a legszegényebbek túléléséről, vesznek el tőlük több, mint 30 milliárdot a gépjárműadó lenyúlásával. Valójában nem a polgármesterektől veszik el, hanem az öregektől, betegektől, szegényektől.

A legnagyobb kivágandó fa persze Budapest. Már élesítik a fejszét. A mameluk-sajtóban és a Facebook trolljainál megjelent a szöveg: a fővárosiak egy része Karácsony lemondását sürgeti. Ebből ugyan egy szó sem igaz, de valahogy tudatniuk kell a híveikkel, hogy ezt kellene tenniük.

Megtudtuk Fő Cecíliától, hogy azért robban be a járvány, mert a budapestiek fegyelmezetlenek. (Persze mindenütt a sűrűn lakott nagyvárosok a legveszélyeztettebbek, de nálunk még bűnbakot is csinálnak belőlük.)

Miközben fojtogatják a segíteni képes önkormányzatokat, még egyetlen állami presztizs-beruházást sem állítottak le. Mai állás szerint, továbbra is épülne az atlétikai gigastadion, volna vb is, meg kínai vasút, sőt: éppen most köpték szembe a budapesti többség akaratát, hogy folytathassák a városligeti építkezéseket..

Ja. Kell a hely a Várban. Valami vacak kis szobácskában nem jutna eszükbe ennyi jó ötlet.