Így zsidózik a Fidesz kedvenc történésze

Sas István 2020. augusztus 21. 14:33 2020. aug. 21. 14:33

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta meg augusztus 20. alkalmából Raffay Ernő történész, a kormány propagandáját kiszolgáló Magyarságkutató Intézet munkatársa, a Trianon Kutató Intézet Közhasznú Alapítvány egyik alapítója.

Ez sok embernél kiverte a biztosítékot, mert Raffay az utóbbi években egyebek között azzal vált hírhedté, hogy folyamatosan zsidózott, antiszemita összeesküvés-elméleteket terjesztett. A 444.hu össze is gyűjtött néhány példát a NER kedvenc történészének felkavaró szövegeiből.

Raffay Ernő ezek szerint, lényegében azt mantrázza, hogy a zsidók ugyanolyan erőszakos migránsok voltak, mint az Orbán-kormány propagandájában szereplő muzulmán migránsok: a zsidók elvették a magyar emberek munkáját és pénzét.

Például azt mondta a zsidókról egy 2015 novemberi előadásában, hogy „bejött egy migráns csapat, fölszaporodott, és kitúrt bennünket a pozíciókból a tudományban, a iskolában, az akadémiában, az egyetemen, a bankvilágban, a földbirtokban, a szakmákban". Azt is ismételgeti, hogy a zsidók – ha úgy is tettek –, valójában soha nem asszimilálódtak Magyarországon.

Azt is sérelmezi, hogy az újságírók 34 százaléka szerinte zsidó volt. „Mintha csak ma lenne. Nem véletlen, hogy a Fidesz most megcsinálta a maga nagyon kemény sajtóbirodalmát. És gyalázzák az egész világon. Hát persze, mert tőlük vette el” – mondta Raffay.

Gulyás Gergely a Kormányinfón azt válaszolta a 444-nek a kitüntetés indokoltságát firtató kérdésére, hogy „Raffay Ernő elismert történész. Nem kell egy történésznek minden mondatával feltétlenül azonosulni ahhoz, hogy egy életműre azt tudjuk mondani, hogy kitüntetést érdemel.”

Nos, én – már megint – nem értek egyet Gulyás Gergellyel. Szerintem ugyanis Raffay összeesküvés-elméletei nem csak durván antiszemiták, hanem szakmai szempontból is botrányosak. Tényleg elismert történész, aki nem érti, vagy politikai megfontolásból, szándékosan félremagyarázza a történelmi események, a társadalmi jelenségek okait?

A tőkések, kereskedők, bankárok, értelmiségiek és még a munkásmozgalmi vezetők között is viszonylag magas volt a zsidó származásúak aránya ebben a térségben. Egy történésznek azonban illene tudni, mi is volt ennek a valódi oka. Nos, nem a „migránsok erőszakossága" és nem valamilyen háttérhatalom által szervezett összeesküvés.

Sok „magyar ember" számára talán meglepő módon, ezeknek az „előnyöknek" az oka éppen a korábbi – még az ipari forradalom, a kapitalizmus beindulása előtti – hátrányos megkülönböztetés volt. Akkor még nem a „modern" antiszemitizmus miatt, hanem főleg vallási megkülönböztetés következtében, a feudális hatalom nem engedte, hogy a zsidók állami tisztviselők vagy katonák legyenek. Persze nem lehettek nemesek, így földbirtokosok sem, sőt, sok helyen még földdel rendelkező parasztok sem. A többségük csak a kereskedelemben és a lassan kialakuló iparban talált munkát. Ráadásul a kényszerű szétszóródásuk és az ebből fakadó határokon átnyúló kapcsolatrendszerük a kereskedelemben még hasznos is lehetett.

Aztán jött az ipari forradalom, a kapitalizmus, a polgárosodás, és a dzsentrik rosszul jártak, a kereskedők, az iparban érdekeltek egy része meg kifejezetten jól járt. Azt is tegyük hozzá, hogy ez az előítéleteket is részben átalakította. Az állítólag a zsidókra – a származásuk miatt – gyakran jellemző viselkedés valójában a szakmához kötődik, és persze a kereskedők sem mind olyanok, mint azt Raffay és társai hiszik.

Érdekes bizonyíték erre és az előítéletek kialakulására az, ami Indonéziában történt. Ott is kialakult egy, az ittenire nagyon hasonló előítélet a „migráns" származású kisebbséggel szemben, ami aztán odáig fajult, hogy pogromokat rendeztek, megjelölték és lerombolták a kisebbség üzleteit, sok ezer embert meg is öltek. Csak éppen ott a pogromokat elszenvedő kisebbség nem zsidó, hanem kínai volt. Raffaynak is be kellene látnia, a többség és a kisebbség viselkedését nem etnikai, pláne nem genetikai okok magyarázzák, hanem társadalmiak – és történelmiek.

Azt még hozzáteszem, hogy egy történésznek tudnia kell, a zsidók ősei nem a polgári társadalom kialakulása után, határkerítést lebontva, vagy alagutat ásva, nagy tömegben vándoroltak be Kelet-Európába. Hanem jóval korábban, több lépcsőben. Még az is lehet, hogy az első zsidók Árpáddal együtt érkeztek a Kárpát-medencébe, hiszen a magyar törzsek a Kazár birodalomból jöttek, ott meg a judaizmus volt az államvallás.