Ihász Sándor: bunkósbotnak használja az állam az ügyészséget, az adóhatóságot és sok minden mást

HírKlikk 2024. február 25. 15:15 2024. feb. 25. 15:15

Azért nincs ma jogállam és demokrácia Magyarországon, mert a közjogi rendszerben a fékek és ellensúlyok nem működnek – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Ihász Sándor, volt fővárosi fellebbviteli főügyész. A DK jogi tanácsadója szerint olyan köztársasági elnökre lenne szükség, amilyen Vaclav Havel volt, vagy Lech Walesa, aki nem kötődött a hatalomhoz.

Kifejtette, ehhez nem kell, hogy a kormány ellenzéke legyen, de az előzményeiben legyen olyan teljesítménye, eredménye, ami független ettől a kétharmad által választott munkájától. A volt fővárosi fellebbviteli főügyész hozzátette, minden tisztelete Sulyok Tamásé, jogászként és emberként, és úgy gondolja, köztársasági elnökként többre hivatott, mint Novák Katalin, de egyébként szomorú, hogy az Alkotmánybíróság elnöke bábú, kuglibaba a táblán. Hiszen bármennyire is akarna személyében és munkásságában független lenni, nem tud, mert oda züllött ez az Alkotmánybíróság, hogy 15 éve a hatalom döntéseit legitimálja és megakadályozza az ellenzék mozgásterét.

 „Nem kell, hogy író legyen vagy színész, de Göncz Árpád is felbukkant és nem kellett szeretni és megosztó is lehet, de önmagában, az előzményeinek az alkalmassága, és az emberiessége az nem volt megkérdőjelezhető.”

Emlékeztetett, Sólyom Lászlót is utólag ítélték meg pozitívan, ám Sulyokkal előzetesen próbálnak minél semlegesebb karaktert választani. 

Hadházy Ákos

Ha valaki a képviselői megbízatása, a köz általi felhatalmazása, a közjó érdekében vagy bármilyen értelemben vett ellenőrzésnek a keretében cselekszik, az nem bűncselekmény, mert ez a dolga – hívta fel a figyelmet a DK képviselőjének ítéletével kapcsolatban. Varjú László jogosult volt belépni az MTVA székházába, mert nem, mint magánember ment oda, sőt, be sem mehetett volna oda, ezt bele kell ágyazni ebbe, és ennek alapján lehet a cselekményt megítélni – mondta Ihász Sándor.

„Azt kell tudni, hogy neki vagy másik képviselőnek az ellenzéki oldalon a kritikai véleménye és az ellenőrzési jogosítványai meddig terjed. Úgy semmi érelme nincs egy ellenzéki képviselői munkának, hogy a hatalom legális ellenőrzésére nem jogosult és azt ellehetetlenítik, ahogy nem hívnak össze vizsgálóbizottságot és oda nem mennek el, a kérdésekre, amiket feltesznek az interpellációkban, nem válaszol senki.”

Magyar Péter

Ihász Sándor biztos benne, hogy azoknak az hivatalos eljárásoknak, amelyek Varga Judit volt férje által leírtak alapján indulnak, semmilyen eredménye sem lesz, mert politikai jogalkotás van. 

„Azért nem fog működni, mert rendszerszinten összefonódik a politikai jogalkotás, ami kiterjed arra, ki a Kúria elnöke, ki a Számvevőszék elnöke, ki az alkotmánybíró és a legfőbb ügyész, és van egy személyre szabott jogalkotás, mint ahogy a Kúria elnöke nem lehetett volna az, az akkor hatályos jogszabályok szerint, így csináltak rá egyet. Polt Péter pedig nem megy nyugdíjba, élethosszig marad a politikai jogalkotás szerint.”

Az ügyészséget, az adóhatóságot és sok minden mást a hatalom bunkósbotnak használja vagy fenyegetésre, vagy retorzióra – mondta a szakember arról, hogy Magyar Péter azt is leírta, tudja, hogy atrocitások érik.

Gyárfás Tamás 

Az én személyes, 30 éves büntetőjogi tapasztalatom alapján, és az alapján, amit a sajtóban olvastam és amit a volt sportvezető nyilatkozott, ez a jogban a klasszikus bizonyítottság hiánya – mondta Ihász Sándor. „Érdekes, hogy lehet valaki pszichikai bűnsegéd úgy – a bíró szerint –, hogy Portik Tamásban kialakult valami szándék, ezt erősítette meg Gyárfás, de erről csak egy hangfelvétel van, miközben a bíró azt mondta, széttárta a karjait. Ez hangfelvételen nem látható és ráadásul két külön kontextusban jelent meg.”

Ihász rámutatott, annak megvannak az egész pontos, konkrét, egzakt, kimunkált feltételei, hogy valaki mikor pszichikai bűnsegéd, tehát ahhoz, hogy ez megálljon, jogilag aktív, tevőleges magatartásnak kellene lenni. Hozzátette, majd meglátjuk, mi áll az iratban, de ez így, ha nem is kevésnek, de mindenképpen kétségesnek tűnik.

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk