Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet – Donáth Anna is kikelt Novák Katalin döntése ellen

HírKlikk 2024. február 3. 11:29 2024. feb. 3. 11:29

Nem tudok napirendre térni Novák Katalin kegyelmével kapcsolatban, amivel kiszabadult a börtönből a pedofilsegítő pedagógus, aki részt vett a bicskei gyerekotthonban történt nemi erőszakok eltussolásában – írta a Momentum elnöke Facebook-oldalán.

Donáth Anna posztjában úgy fogalmazott:

„Egy pedofil bűntársa volt, és most szabad. Még csak büntetett előélete sincs. Miközben a három éves börtön még csak köszönőviszonyban sincs azzal az iszonyattal, amiben bűnrészes volt. És Novák Katalin a pápalátogatást arra használta, hogy ezt az embert ráeressze a magyar társadalomra.”

Szerinte, aki ilyen förtelmes döntést hoz, ilyen módon visszaél az elnöki hatalommal, az egész egyszerűen elfogadhatatlan.

„Ez a döntés azt mutatja, hogy se lelkiismeret, se elemi jóérzés, se tisztesség nincs a köztársasági elnökben. A hivatalára már a megválasztása pillanatában alkalmatlan volt, de most olyan határt lépett át, ami nem az alkalmatlanság, hanem a társadalomra veszélyesség kategóriája. Novák Katalinnak le kellene mondania. Ilyet egy elnök, egy anya nem tehet.”

Pénteken derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök már áprilisban, a pápalátogatás miatt elnöki kegyelemben részesítette a gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat.

V. Jánost, az intézmény igazgatóját 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházra ítélte a bíróság. Vádat azonban az igazgatóhelyettes ellen is emeltek, aki 3 év 4 hónap börtönt kapott, mert tisztában volt az igazgató cselekményeivel, és az egyik áldozat nevében hamis vallomást is írt arról, hogy csak kitalálta a történteket.

Üzent a bicskei pedofilügyet kirobbantó áldozat is Novák Katalinnak

„Az ember képes azt érezni, hogy az eddigi történések mehetnek a kukába” – mondta az RTL Híradónak a bicskei gyermekotthon egykori lakója, Pop Mert Julián, aki áldozatként a botrány egyik kirobbantója volt. 2016-ban ő jelentette fel az akkori igazgatót, aki 2007 és 2011 között rendszeresen „szexuális abúzusnak tette ki” a 18 évesnél fiatalabb lakókat.

„Nehezen felfogható, hogy a köztársasági elnök döntése szerint kegyelemre érdemes az az ember, aki hosszú éveken át asszisztált egy olyan bűncselekmény-sorozathoz, ami jóvátehetetlen károkat okozott sok emberéletben” – fogalmazott Julián. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne most Novák Katalinnak, azt válaszolta:

Szégyellje magát!

Az áldozatokat korábban képviselő ügyvéd, Gál András szerint a kegyelem a sértettek, a sértetti képviselet és a bíróságok arcul köpése.