Ismét vesztett a demokrácia Hongkongban

HírKlikk 2020. augusztus 1. 09:05 2020. aug. 1. 09:05

A szeptemberben esedékes választásokon történelmi lehetőség kínálkozott a demokrácia-pártiak számára, de pár nap alatt minden megváltozott.

A korábban idén szeptemberre kiírt voksolást, Carrie Lam kormányzó elhalasztotta jövő szeptemberre. Döntését azzal indokolta, hogy az utóbbi hetekben drasztikusan megugrott a fertőzések száma. Júliusban nagyjából 1800 új megbetegedést regisztráltak Hongkongban, másfélszer annyit, mint a kór megjelenése óta összesen.

Az ellenzék azonban azzal érvelt, hogy megfelelő biztonsági előírások mellett, meg lehetne tartani a választásokat, hiszen 60 másik országban és régióban is megtették. A demokrácia-pártiak szerint a halasztást valójában az motiválta, hogy a felmérések alapján, komoly esélyük volt többséget szerezni a törvényhozásban.

Most azonban a Népszava beszámolója alapján, egyre csökken a demokrácia-párti ellenzék esélye, mert csütörtökön a választási bizottság 12 ellenzéki politikus jelöltségét elutasította, a politikusok korábbi interjúira nyilatkozva. Az indoklás szerint, nem lehet képviselő például olyan személy, aki ellenezte a Peking által a metropoliszra erőltetett nemzetbiztonsági törvényt. Azokat sem engedték rajthoz állni, akik megígérték, hogy az ellenzék többségbe kerülése esetén, obstrukcióhoz folyamodnak – azaz leszavazzák a hongkongi kormány kezdeményezéseit, amíg ki nem harcolnak bizonyos politikai engedményeket. A demokratikus alapelvek alapján, teljesen jogszerű stratégiáról van szó, hiszen a törvényhozásnak a városvezetéssel (a végrehajtó hatalommal) egyenrangúnak kellene lennie. Mindez azonban korlátozná a kínai központi vezetés által kinevezett kormányzó mozgásterét, vélhetően ezért lett tilos.

Az obstrukcióról szóló stratégiát Benny Tai jogászprofesszor (a képen) alkotta meg, akit ezen a héten kedden elbocsátottak a Hongkongi Egyetemről. Hivatalosan azért vetettek véget 29 éves munkaviszonyának, mert a 2014-es esernyős tüntetésekben vállalt szerepéért – nem jogerősen – börtönbüntetésre ítélték. A professzor szerint, az elbocsátása jelzi az egyetem szabadságának végét, mert egy külső politikai döntés miatt rúgták ki, nem egy intézményi döntés miatt. Szavait alátámasztja, hogy a főként külső kinevezettekből álló egyetemi tanács annak ellenére tette ki a jogászprofesszor szűrét, hogy a zömében oktatókat felvonultató szenátus vizsgálata előzőleg nem találta indokoltnak az elküldését.

Kína központi kormánya Benny Tai-t veszélyes bajkeverőként tartja számon, de még így is enyhén megúszta azzal, hogy csak kirúgták az állásából. Négy diákot azért vettek őrizetbe szerdán, mert függetlenség párti Facebook-bejegyzéseket osztottak meg. A hatóságok az új nemzetbiztonsági törvény megsértésével gyanúsítják a fiatalokat, akik akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Forrás: Népszava