ISZOMM azt kéri, hogy Orbán Viktor nyugodjon le

HírKlikk 2024. szeptember 25. 16:10 2024. szept. 25. 16:10

Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom stratégiai nyugalomra kéri a magyar miniszterelnököt, akinek híveit egyúttal megvigasztalja, hogy Orbán Viktort senki nem nézi koldusnak, sőt, a legtöbben inkább dúsgazdag tolvajnak tartják.

Az ISZOMM közleményében tájékoztatja az érdekelteket, hogy az Európai Unió a legkevésbé sem biztosítótársaság, ezért kártérítést bizonyosan nem fog adni a levonuló árvíz kapcsán, akármit is gondoljon a magyar kormányfő. A hivatalos nyilatkozatok szerint viszont a kárt szenvedett közép-európai tagországok mindegyike automatikusan jogosult rendkívüli segítségre, amely az adott kormányok által megjelölt veszteségek pótlását szolgálja. 

Magyarországon szerencsére legfeljebb az árterületek építményeinek egy része sérült. A párt meggyőződése, hogy ez osztatlan megkönnyebbülést vált ki az európai emberekből. Ezzel szemben Lengyelországban, Csehországban és környékükön már nem volt ennyire kegyes a sors, és települések sorát döntötte romba az ár. Nyilvánvaló, hogy a károsultak említésekor őket kell első helyre sorolni. 

Orbán Viktor tehát okosabban tenné, ha nem zúgolódna a nem létező elemi károk kapcsán fel sem merülő pénzadományok hiányában. Amennyiben a magyar miniszterelnök mégis úgy véli, hogy hazánk súlyos károkat szenvedett, akkor erről haladéktalanul tájékoztassa a magyar közvéleményt, amely egyelőre csak sikeres védekezésről értesült. Szintén fontos lenne az EU tájékoztatása is, minthogy a felhívások szerint kizárólag az érintett kormányok igényei szerint járnak el. 

A stratégiai nyugalom érdekében a párt arra is felhívja a figyelmet, hogy az EU nem rendkívüli pluszpénzekről tett említést, hanem az egyes országoknak egyébként is járó 2021-2027 közötti támogatási keret („nemzeti boríték”) még fennálló hányadának mobilizálására. Eszerint a nemzeti önrész elengedése, az előlegek helyett a teljes összegek gyors kifizetése, bizonyos adminisztratív korlátok feloldása tartozik a rendkívüli  eszköztárba. Magyarország esetében az egyébként zárolt, visszatartott  összegek részleges feloldása is szóba jöhet.

Az ISZOMM egyúttal háláját fejezi ki Orbán Viktornak, hogy a kivételes helyzetet nem arra használja, hogy nyílegyenesen EU-pénzt utaltasson Mészáros Lőrinc számláira, ahogy azt ‘anno’ tette például a lélegeztető gépek kapcsán a Szijjártó-klánnak. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom