Iványi Gábor: Orbán gatyás békegalambbá változott

HírKlikk 2022. március 15. 17:00 2022. márc. 15. 17:00

Az ellenzéki pártok közös rendezvényén felszólalt Iványi Gábor metodista lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke is.

Idefelé jövet hallottam a rádióban, hogy a lengyel, a cseh és a szlovén miniszterelnök vonatra ül és elmegy meglátogatni Volodimir Zelenszkij  elnököt és az ukrán népet. Van egy hely még mellettük, föl is kínálták, de Orbán Viktornak most más dolga volt – mondta beszédében Iványi Gábor a Népszava tudósítása szerint. Április 3. után szerinte ez a hely nem marad üresen, Márki-Zay Péter első útja oda vezet majd.

Nincs magyar szabadság világszabadság nélkül – mondta Iványi Gábor. Ma 1848 forradalmi ifjait és az 1956-os pesti srácokat kijevi srácoknak és harkivi forradalmi ifjaknak nevezzük. de nem mindannyian érezzük át a szolidaritást, mert Orbán Viktor „évek óta részt vesz az Ukrajna elleni orosz agitációban, az orosz hadsereg megindulása után pedig „gatyás békegalambbá” változott át – vélekedett.

A kormány mostani hozzáállásából Iványi Gábor arra következtetett, hogy azt gondolják, 1956 novemberében tulajdonképpen megérdemelték sorsukat azokat a magyarok, akik segélykiáltással fordultak a világ nemzeteihez, egészen addig, amíg az orosz tankok el nem némították őket.

A kormánynak egyetlen szava sincs a civil egyesületekhez, akik etetik a menekülő családokat, ehelyett elnyomó törvényeket hoznak és rájuk szabadítják az adóellenőröket – jelentette ki, utalva arra, hogy egyesületét nemrégiben megszállta a NAV. Iványi Gábor ezt követően azonban hozzátette, hogy az orosz népet nem tekintjük ellenségnek, soha nem voltunk és nem is leszünk az oroszok ellenségei – közölte. A mi hősünk a Vlagyimir Putyin börtönében szenvedő Alekszej Navalnij is.

A kormányt az „új cár magyar bojárjainak” nevezte, hozzátéve, a hivatalos magyar sajtó ma közpénzen szórja a Moszkvában kiagyalt hazugságokat, mint 40 évvel ezelőtt.

Közép-Európában nincs köztes tér a nyugati szabadság és a keleti zsarnokok között – mondta. 

Forrás: Népszava