Iványi Gábor: végtag nélküli hajléktalanok kerülhetnek utcára

HírKlikk 2023. október 15. 09:40 2023. okt. 15. 09:40

Öt napot kaptak Iványi Gáborék, hogy befizessék a tartozásukat, különben elzárják intézményeikben a villanyt és a gázt. Az RTL Híradó riportja szerint ezt a határidőt az MVM Zrt. közölte a hajléktalanszállót, hajléktalan kórházat, és hátrányos helyzetű gyerekek iskoláit működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjével.

Iványi Gábor szerint ez végzetes lehet az összesen 63 intézmény: hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákat, óvodákat, hajléktalanszállót, hajléktalankórházat, és szociális intézményeket működtető szervezet számára. Minden veszélybe kerül.

A kórház és az óvoda bezárhatnak, a kórház nem tud működni – most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni, a kórházak nem veszik fel őket, tudjuk, hogy milyen állapotban van az egészségügy – mondta Iványi, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke.

A MET intézményei összesen 680 millió forinttal tartoznak, ezt úgy halmozták fel, hogy az állam a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, így nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat. Ráadásul az elmúlt tíz évben lassan összegyűltek az adó- és közműtartozások is, és már az alkalmazottakat sem tudják rendesen fizetni.

Iványi Gábor szerint az iskolákat átadhatnák az államnak, de ennek a gyerekek és a szülők innák meg a levét. Mint mondta, a hátrányos helyzetű gyerekek szülei pontosan tudják, hogy ahogy kiesnek ebből a rendszerből, ennek vége, lesz esetleg egy alibi oktatás – mindenkit elhelyezünk alapon –, aztán aki ezt nem bírja, vagy úgy látja, hogy ez tök értelmetlen, az legfeljebb nem jár iskolába, azután elkezdik büntetgetni.

Az RTL Híradó megkereste az MVM-et, hogy megtudja, méltányossági alapon nem tudnak-e megállapodásra jutni Iványiékkal. Azt írták: már többször tárgyaltak, korábban fél éves moratóriumot is vállaltak, de ez már lejárt. Az RTL megkereste a kormányt is, azt válaszolták: ha jelzik a kormányhivatalnak, átveszik a gondozottakat, „az állami intézményrendszer felkészült a hátrányos helyzetű, szociális ellátására szorulók fogadására is.” A csatorna hozzátette: az állami MVM a következő tíz évben – számításaik szerint – mintegy 13 milliárd forintot is kifizethet szponzorációként a Ferencvárosi Torna Clubnak.

Forrás: rtl.hu