Izraeli közvéleménykutatás: bizalomvesztés a bíróságokban és a politikusokban

HírKlikk 2020. június 1. 12:28 2020. jún. 1. 12:28

Jelentős mértékben elvesztették bizalmukat a bíróságokban és a politikusokban az izraeliek - jelentette hétfőn a katonai rádió egy új közvélemény-kutatás alapján.

Az ország politikai rendszerébe vetett bizalom jelentős elvesztéséről számolt be a rádióban Nimród Rózner, a Tel-Aviv-i egyetem friss közvéleménykutatása alapján: csak a válaszadók 46 százaléka vélekedett úgy, hogy megbízik a legfelsőbb bíróságban, ugyanennyien pedig teljes bizalmatlanságuknak adtak hangot az alkotmánybíróságként is működő grémium esetében.

A testület az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került, amikor arról döntött, hogy kormányt alakíthat-e a bűnügyekben vádlottként szereplő Benjámin Netanjahu. A lakosság ebben a kérdésben egyértelműen a baloldali-jobboldali megosztottság mentén alakította ki véleményét: a baloldaliak és a politikai centrumban állók megbíznak a jogrendben,és ebben a bíróságban, a jobboldaliak viszont nem - közölte Rózner.

A megkérdezett izraeliek, a bíróságról kialakított véleményüktől meglehetősen függetlenül, túlnyomó részben elutasították a megszületett határozatot. Csak 35-36 százaléka támogatta a legfelsőbb bíróságnak azon döntését, hogy Netanjahu kormányt alakíthat, miközben 52 százaléka elutasította ezt.

A Netanjahu elleni vádiratot benyújtó Avicháj Mandelblitt főügyészben a többség, 51 százalék nem bízik, őt a baloldaliaknak is csak az 57 százaléka támogatta, s a teljes lakosságnak mindössze 33-34 százaléka bízott meg benne. Mandelblittet Benjámin Netanjahu nevezte ki hivatalába.

A politikusokba vetett bizalom is mélyponton van Izraelben. Benjámin Netanjahu kormányfőben a lakosságnak mindössze 35 százaléka bízik, 60 százalék viszont bizalmatlan vele szemben, köztük a vele szövetségre lépett Kék-fehér párt szavazóinak a 93 százaléka is.

A lakosság 71 százaléka ugyanakkor nem hisz a volt ellenzéki vezér Beni Ganznak sem, és saját pártja, a Netanjahu vezette koalícióba lépés nyomán kettészakadt centrista Kék-fehér párt szavazóinak a 73 százaléka is elutasítja, miután megszegte legfőbb választási ígéretét arról, hogy nem lép be Netanjahu vezette kormányba.

A kutatás érdekes eredménye volt, hogy az izraelieknek 45 százaléka mindezek ellenére támogatja a Netanjahu-Ganz rotációs kormányt, amelynek élén a koalíciós megállapodás szerint jelenleg másfél évig Netanjahu, majd másfél évig Ganz áll majd.

Forrás: MTI