Jereváni hírtálalás

Avar János 2021. február 17. 17:21 2021. feb. 17. 17:21

Terjedelmes cikkben tárta fel a Time című hetilap a tavalyi amerikai elnökválasztás titkos hátterét. Pontosabban az elcsalásának meggátlására tett átfogó és rengeteg embert megmozgató, mondhatni példátlan erőfeszítést. De hát az is páratlan az amerikai demokrácia történetében, hogy az ország újra induló elnöke szemrebbenés nélkül közhírré tegye: csak akkor legitim a választás, ha ő nyer. Trump már első kampányában, 2016-ban is közölte, hogy csak akkor fogadja el az eredményt, ha győzött (és miután az elektori rendszer jóvoltából bejutott a Fehér Házba, képes volt – persze hiába – vizsgálatot indítani ellenfele három milliós szavazattöbbsége elvitatására). S tavaly tavasszal már látszott, hogy korántsem csak a „vesztes” jelzőtől irtózó hajdani tévéceleb üres fenyegetőzéséről van szó, hanem Trump és az egyes kritikus államokban a trumpista republikánus politikusok komolyan is gondolják, s készülnek Biden – az akkori felméréseken már előrevetített – győzelmének elvitatására.

Üzletemberektől szakszervezeti vezetőkig, civil szervezetek és tömérdek önkéntes tehát amolyan párhuzamos, „árnyék” kampányba kezdett ennek meghiúsítására. Tehát nem Biden mellett, hanem Trump bevallott akciója ellen. Hogy biztosítsák a szabad és tisztességes választások feltételeit. Mindenekelőtt azt, hogy a trumpisták ne vonhassák kétségbe a levélszavazatokat: a járvány miatt minden korábbinál több feladott voksra lehetett számítani. De arra is, hogy maga az elnök állítsa: ilyen módon csakis csalni lehet. Amerikában a polgárháború óta bevett e szavazási forma, a külföldön élő polgárok és a szerte a világon állomásozó katonák régóta így voksolnak, s ami a lényeg: alaposan be van biztosítva csalás ellen (amúgy maga Trump is levélben küldte Floridába szavazatát…) Továbbá súlyos büntetést kockáztat a levélszavazattal csalni próbáló. Viszont, aki még nem próbálta és nem ismeri, annak be lehet adni a mesét. Nyomta is az elnök ezerrel, minden tavaly nyári beszédébe beleszőtte, twitterein hirdette.

Az „árnyékkampány” tehát nemcsak e tényeket tisztázta, s biztatta az embereket e – sokaknak ismeretlen – biztonságosabb szavazási formára, hanem éppen a járványveszély miatt, szavazatszedőket is igyekezett mozgósítani. S sokan előre látták (nem volt nehéz), hogy Trump arra készül: győzelmét hirdesse meg a november 3-i voksolás estéjén, amikor még csak az aznap „élőben” leadott szavazatokat számolták meg, s éjszaka kezdik a sok millió levél felbontását. Fel kellett tehát készíteni a közvéleményt e trükkre, s hogy az elnök megpróbálja hitelteleníteni a levélszavazatokat, amelyeket főleg a zsúfolt metropolisokban élő demokraták adtak fel, elkerülendő a kockázatos sorban állást. Így is történt, s Trump valóban hirdetni is kezdte, hogy tőle ellopták a választást, sőt, próbálta leállítani a levélvoksok megszámolását.

Trumpnak végül nem jött be a trükk (bár táborának sikerrel adta el a „nagy csalás” meséjét, amelyet még a republikánusok szenátusi vezetője is annak bélyegzett). S a Time azt tárta fel, hogy a többi közt miért nem. Feltűnést is keltett, de még a komolyabbnak tekinthető trumpista sajtó is csupán ismertette. Ha megnézzük a Google-on, rögtön látható, hogy Amerikában szinte kizárólag a közösségi média trolljai vetették rá magukat, s a viccekben legendás jereváni rádió módjára kiolvasták a sztoriból az ellenkezőjét. Mármint azt, hogy ez a demokraták (és a kihagyhatatlan háttérhatalom) nagy csalásának lelepleződése. Hogy tessék: ők maguk vallották be! Mivel a hazai jobboldali média nemcsak fogékony az ilyesmire, hanem nagy gyakorlata is van jereváni módra tálalni híreket, nálunk persze nem maradt meg a trollok területén. A kormánypárti sajtó fő hangadói sápítoztak az „ordas csalás” akaratlan leleplezésén, annál könnyebben, mert ezt ők ugye már a Time-cikk megjelenése előtt is hirdették. S igazi Duna-parti árnyalatot is adva, ami egy amerikai szélsőségesnek aligha jutott volna eszébe: a Time azért „vallotta be”, hogy mindenki tudja, „ezeknek” mindent lehet. Vagyis az ottani „ezek” és az itteni gazember árulók pont erre készülnek jövő tavasszal… S való igaz, hogy például a hazai ellenzéknek szintén garantálnia kell, hogy minden szavazókörzetben legyenek számlálói (2018-ban több ezerben nem volt, születtek is érdekes eredmények), de egyelőre Orbánéktól még nem hallottam, hogy ők is trumpi trükkel készülnének. Vagy ez a – jereváni hírre felépített – műbalhé már ezt jelezné?