Jó eséllyel minden szavazókörben két-két delegáltja lehet az ellenzéknek

Millei Ilona 2022. március 15. 14:21 2022. márc. 15. 14:21

„Minden esély megvan arra, hogy minden szavazókörbe két-két szavazatszámlálót delegáljon az ellenzék az április 3-i országgyűlési választásokon” – nyilatkozta a Hírklikknek a 20k22 Mozgalom társalapítója, Müller Péter. Elmondta, jelenleg több mint 26 ezer önkéntes van, átlagéletkoruk 50 év. A 20k22 Mozgalom a Tiszta Választásokért Alapítvány kezdeményezéseként jött létre, a kormányváltó pártok és az együttműködő civil szervezetek szavazatszámláló-koordinálását segíti.

– Nem egészen három hét múlva lesz az országgyűlési választás Magyarországon. Van elég ellenzéki a szavazatszámláló bizottságokban?

– A jelentkezők beosztása ezekben a napokban történik. Az önkéntesek száma alapján úgy gondoljuk: minden esély megvan arra, hogy minden szavazókörbe két-két szavazatszámlálót delegáljon az ellenzék.

– Miben tér el az eddigiektől a 2022-es választáson a szavazatszámlálók küldése?

– A szervezés maga önkéntes szakemberek kezdeményezése, akik ma több mint 120-an dolgoznak a Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseiként. A háttérfolyamatok átgondolását lényegesen korábban kezdtük meg, mint ahogyan az a korábbi választások esetében történt, hiszen már több mint másfél éve foglalkozunk a kihívás részleteivel. A toborzás is korán, már a választás előtt hét hónappal elindult, és kiemelt figyelmet fordítunk a jelentkezők szakmai és kommunikációs képzésére. Korábban ehhez hasonló e-learning felkészítő anyag nem állt a szavazatszámlálók rendelkezésére. Újdonság az országos szintű központi koordináció, amely elősegíti a teljes lefedettséget. Ehhez a jelentkezők beosztásának első fázisát egy saját fejlesztésű algoritmussal végezzük, amelyet természetesen a jelentkezők és a helyi kampánycsapatok bevonásával, kézzel „finomhangolunk”. Mindez lehetővé teszi olyan jelentkezők beosztását, akik hosszabb utazást vállalnak. Őket a korábbi, helyi toborzás-szervezés nem találta meg ezzel a lehetőséggel. Végül új a választás napján a szavazatszámlálókkal való kapcsolattartás módja is, melyre saját mobil applikációt fejlesztettünk. További új elem, hogy már üzemeltetünk egy olyan rendszert, ahol be lehet jelenteni a választási visszaéléseket. Ez már a kampányidőszakban elérhető, a háttérben pedig van megfelelő ügyfélszolgálati és jogorvoslati támogatás. Aki ilyet tapasztal, itt (https://visszaeles.20k.hu/ ) találja.

– Mennyien jelentkeztek idáig?

– Eddig több mint 26 600 önkéntes online jelentkezett, plusz a helyi kampánycsapatok néhány ezret „offline” toboroztak. Ebben a számban nem szerepelnek azok, akik időközben már meggondolták magukat, tehát ennél többen vannak.

– Mit lehet tudni a jelentkezők többségéről?

– Túlnyomó részük a fővárosból, megyeszékhelyekről, nagyobb településekről regisztrált, de az ország majdnem minden pontjáról vannak önkénteseink, rengeteg kistelepülésről is. Életkort tekintve, jól látható, hogy a fiatalabb és a 40-es korosztály lényegesen élénkebben érdeklődik az önkéntesség iránt, mint a korábbi szavazatszámlálások alkalmával. Jelentkezőink átlagéletkora 50 év.

– Ők az ország minden pontjára hajlandók is elmenni?

– Több mint 3300-an bárhová elutaznának számlálni, további 1700-an pedig több mint 100 kilométeres utazást is vállalnának. A többi jelentkező is nagy arányban vállal utazást, 20-100 kilométer között több mint 10 ezren, 10-20 kilométer között pedig több mint háromezren utaznának.

– Hol tart most a kiképzésük?

– Felkészítő programunk két elemből áll: egy nyolc leckés, nagyjából 90 perces szakmai képzésből és egy kommunikációs felkészítőből, amelyben további rövid videók szerepelnek. A szakmai felkészítőt mára 10 ezren fejezték be és további 6 ezren éppen valamelyik leckénél tartanak a nyolcból. A képzésünket elvégzőknek „továbbképzéseket” ajánlunk, az Unhack Democracy „szamoljademokraciaert.hu” oldalát és a Számoljuk Együtt online és élőben elérhető felkészítőit.

– Hány ellenzéki szavazatszámlálóra van összesen szükség?

– Egy jelölőszervezet – és az ellenzéki összefogás „közös listája” ennek számít –, két-két szavazatszámlálót delegálhat az ország több mint 10 200 szavazókörébe, tehát valamivel több, mint 20 400 delegáltra van szükség.

– Várnak még jelentkezőt?

– Igen, a beosztás még zajlik, előfordulhat, hogy az esetleges visszamondások, vagy nehezen elérhető települések miatt még a napokban is szükséges lehet teljesen új jelentkezőkre. A delegálás jogi határideje március 25. 16:00 óra. Ha szükséges, az utolsó pillanatig is ezen dolgozunk majd.

Kormánytól független szavazatszámlálókkal a választás tisztaságáért     

2018-ban 10 286 szavazatszámláló bizottság volt az országban, amelybe több mint 30 ezer embert delegáltak a pártok. Bár a Fidesz 14 533 szavazatszámlálót küldött, míg az ellenzéki pártok összesen 15 182-t, az utóbbiak együttműködése és a koordináció hiánya miatt több szavazatszámláló bizottságból is részben, vagy teljesen hiányoztak az ellenzéki delegáltak. 2022-re más stratégiát választott az ellenzék. A 20k22 Mozgalom tagjai a legkülönfélébb iparágakban dolgozó tapasztalt szakemberek. Csaknem száz fős csapatuk a Tiszta Választásokért Alapítvány önkénteseiként a kormányváltó pártokkal és számos civil szervezettel együttműködve támogatják a szükséges 20 ezer szavazatszámláló toborzását, képzését, szavazóköri beosztását és delegálási folyamatát. Ugyanígy támogatják a választás napjának informatikai és egyéb önkéntes infrastruktúráját, valamint szükség esetén az esetleges rendellenességek regisztrálását és a jogorvoslati folyamat koordinálását. Küldetésük, hogy a 2022. április 3-i országgyűlési választásokon az Egységben Magyarországért mind a 10 285 szavazókörben két delegálttal legyen jelen. Ezzel kívánják biztosítani a választások törvényes lebonyolítását.