Jó, hogy jön az internetes foglalási rendszer, de miért csak most?

NVZS 2021. április 21. 13:17 2021. ápr. 21. 13:17

Jó reggelt járványkezelő hatóságok, élükön a kormányfővel és az egész kabinettel! Újdonságként – és egyelőre csak kísérleti jelleggel – bevezetik az oltásra regisztráltak számára az internetes foglalási rendszert. A világ boldogabb féltekéjén ez a kezdetektől így működött. Nálunk az oltakozás megkezdése utáni ötödik hónapban találták fel a spanyolviaszt, pontosabban voltak hajlandók végre a feltételek megteremtésére is áldozni némi időt, energiát és pénzt.

A kormányhű vagy ahhoz húzó sajtó már breaking news-ként tálalja, hogy „Nagy bejelentést tett a kormány, egy lépéssel közelebb kerülünk a XXI. századhoz” (Blikk). Ami ténylegesen történt: a Kormányzati Tájékoztatási Központ ma tudatta, hogy „Az egyetemi oltópontokon a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert. Az oltás felgyorsítása érdekében 70.000, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfő, kedd vagy szerdára. Amennyiben a rendszer sikerrel vizsgázik, megfontoljuk az általános kiterjesztését a regisztráltakra.”

Az Egyesült Államokban  (Marylandben) élő rokonomtól tudom, odaát már régen megérkezett a XXI. század. Azóta, hogy oltás van, nem kell regisztráció, elég, ha az oltásra vágyó személy a kijelölt oltópontokon interneten bejelentkezik, s időpontot foglal. Nem csak egészségügyi intézményeket, orvosi rendelőket nyilvánítottak oltópontokká, a megfelelő feltételek megteremtésével a DM-hez hasonló, gyógyszert is árusító bolttól kezdve a nagy szupermarketeken át a nagyobb lakóparkokig számtalan és változatos helyen megteremtették a feltételeket, s oda is lehetett folyamatosan jelentkezni. Interneten. Nem kell előregisztrálni, majd sms-eket várni, az ember saját maga elintézheti a bejelentkezést a digitális térben.

És az oltás világbajnok Izraelben? Nem véletlenül tartozik az ország a világ élvonalába a digitális egészségügy kialakításában – ahogy az kiderül egy személyes beszámolóból. Az illető, amint jogosulttá vált az oltásra, megnyitotta az egészségbiztosítójának az alkalmazását, amin keresztül bejelentkezett egy számára megfelelő időpontban egy, a hozzá legközelebbi klinikára. Azonnal megkapta a visszaigazoló sms-t a helyszínre és az időpontra vonatkozó adattal. Ott ez a gyakorlat.

Nagy-Britanniában – ahol a világ egyik legsikeresebb és legütemesebb oltókampánya zajlik – kórházakban, helyi szolgáltatóközpontokban, nagy rendezvényeknek helyt adó létesítményekben (stadionok), valamint gyógyszertárakban oltanak. A kidolgozott nemzeti behívó-programon keresztül értesítik a beoltásra jogosulttá válókat, akik interneten intézhetik a foglalást.

Németországban is az első perctől kezdve vagy egy online platformon lehet előjegyeztetni oltásra, vagy telefonon (egy erre a célra szánt számon). Az egyes tartományokban eltérőek a rendszerek, van olyan is, ahol postán hívják be az oltandókat.

Ausztriában is regisztrálni kell, online vagy telefonon. A regisztráltakat e-mailben vagy telefonon értesítik arról, mikor és hol kapnak oltást.