Jól gondold meg Pistukám, hogy hazajössz-e!

Lovász Péter 2019. szeptember 8. 11:01 2019. szept. 8. 11:01

Levelet kaptam a minap Amerikába szakadt hazánkfiától, aki arról faggatott, hogy most, amikor lassan leteszi a lantot odakünn, érdemes-e  hazatérnie ősei országába? Merthogy úgy tudja, szép nyugdíja, megtakarításainak hozama itt jól értékesülne, mindenki jöhet-mehet, mondhat amit akar, szavazhat, akire akar, teljes a szabadság. Ráadásul totál elege van Trump-ból és követőiből, keresne valami nyugalmasabb vidéket. Talán még a csemetéi is visszaköltöznének az unokákkal, többé-kevésbé mindegyik tud magyarul is. Válaszomban azt írtam: én nem biztatlak igennel és nem tártorítalak el nemmel, de amúgy vázlatosan leírom, hogy itt mit találsz vagy 40 évi távollét után, s aztán dönthetsz magad.

Pistukám!

Döntsd el mielőbb, hogy jó magyar vagy-e, mert ez mostanság szerfölött fontos szempontja a befogadásnak. Ha van 3-4 gyereked, és 9-12 unokád, jó magyar vagy. Lehetsz nyilas, lehetsz Sztálin lelkes híve, itt befogadnak és élhetsz mint Marci Hevesen. A politikával nem kell törődnöd, azt már elintézték neked legalább 2030-ig.

Tudod nálunk (illiberális) demokrácia van, úgyhogy úgynevezett nemzeti konzultációk keretében te is véleményt nyilváníthatsz minden hülyeségről. Az eredmény miatt nem kell izgulnod, mert a válaszok már készen vannak valami kormányzati számítógépen, a te válaszaidat is előre tudják a szervezők. 

Hivatásos politikusnak ne menj, azt nem ajánlanám! Mindent szabad ugyan, de nem mindent lehet és nem mindenkinek. Magyarországon parányit inog a jogállam. Közíróként persze adhatsz a kormánynak körmöst, tudtommal még Orbán is élvezettel olvassa a személyét illető szidalmakat, ő maga mondta egyszer. Templomba oda járhatsz, ahová tetszik, de nem árt, ha a perselyt rendesen kibéleled, mert csak kiválasztott egyházak kapnak vaskos állami támogatást, az eretnekek nem.

A dollárod itt nagyon sokat és egyre többet ér, ámbár a gazdaság szárnyal, mint a madár, a forint viszont a bányászbéka alsó fertálya felé tart. A kormány eredeti módon spórol, a közszférában úgy heti 60 óra munkára kényszeríti az embereket viszont csak 30 órányit fizet ki nekik. Így jut minden második városba stadionra, meg saját kastélyra. Ez a spéci magyar unortodox gazdaságpolitika. És nyugdíjasként minden választás előtt kapsz majd rezsiutalványt. Szerény összeg és kicsit macerás felhasználni, de a kicsi is ér valamit. A magyar kormány gondoskodik az idősekről.

Ha befektetni akarod a megtakarításod, csak óvatosan, mert itt uniós támogatások és közpénzek is hajlamosak az eltűnésre. Amikor ez a kormány hivatalba lépett, nagyjából 3000 milliárd forintmyi nyugdíjmegtakarításnak vertek a seggére. A pénz egy része államadósság-törlesztésre ment, de a többinek ma sincs nyoma.

Az amerikaiakat itt szeretjük! Néha. Trump a haverunk, és már csak az amerikai sajtóról szokott kiderülni, hogy hülyék gyülekezete. Kovács szóvivő időről-időre kénytelen őket megdorgálni, mert képesek kétes libsi hírforrások alapján Magyarországról tényként közölni a tényeket, pedig a kormány nem is úgy tudja.

A család iskolás tagjait járasd majd magániskolába! Kicsit drága, és nehéz bejutni,  de ezt ismered Amerikából. Az állami oktatás csapnivaló. A kölkök is, tanárok is rettentően túlterheltek, viszont nem tanulnak és nem tanítanak szinte semmi értelmeset. Nem rajtuk múlik, a hitoktatás, a hazafias nevelés és a tornaóra mellett nincs rá idejük. Az egyetemista korban levő gyerekeid pedig maradjanak odakünn, s mégis csak járjanak inkább a Harvardra!

Ha valami kórság emészt, a magánorvost is meg tudod fizetni, állami gyógyellátást ne kérj, mert rajtavesztesz. Az orvosok jók, de nincs műszer, gyógyszer, orvos, nővér, a miniszter pedig leginkább a Tízparancsolattal gyógyít.

A közhangulat egyébként nagyon jó, a nemzet egyik fele rühelli a másikat és viszont. Soros György és Gyurcsány Ferenc külön fejezet  a nemzeti históriában. nevük említése bármely gondolati körben igazodási pont a megszólaló személyiségének megítéléséhez. Rövidesen éppen helyhatósági választás lesz, s akik remélnek megszabadulni a fideszes martalócoktól, azok kénytelenek voltak összeállni egy csapatba. Képzeld, ott tartunk, hogy a fidesz-maffiózokat nem lehet másként kiebrudalni, csak ha a balos népek összefognak a jobboldaliakkal. Magyarországon tótágast állt a világ és a történelem.

Sok sikert kívánok Neked a beilleszkedéshez! A hazai konyha még mindig nagyon jó és a borok kiválóak.

Ha jöttök, várunk szeretettel!

Barátod
Lovász Péter