Ők rontják az ellenzék esélyeit Budapesten

Csanádi Dávid 2019. szeptember 21. 10:58 2019. szept. 21. 10:58

Soha nem volt még a magyar politikában olyan ellenzéki szövetség, mint az idei önkormányzati választásokon. Vannak azonban olyan jelöltek, akik nem a kormánypártok színeiben indulnak, mégis azok malmára hajtják a vizet, egyszerűen azzal, hogy megpróbálják megosztani az ellenzéket. Mi motiválhatja őket? Sértettség, rejtett vagy nem is annyira rejtett párttámogatás, netán a puszta rombolás vágya?

Körülnéztünk azok között a budapesti polgármesterjelöltek között, akik nem, vagy nem egyértelműen kormánypártiként indulnak az ellenzék ellen. Természetesen nem állítjuk, hogy ez mindenhol a Fidesz érdekében történik, de van ahol ezt már fel is vállalták, van ahol csak ez a látszat, és van, ahol még csak látszatnak sem nevezhetjük. A többit olvasóinkra bízzuk.

Ismert nevek, sértett emberek

Újpesten az egykor szocialista színekben időközi választást nyerő és ezzel az országgyűlésben mandátumot szerző Horváth Imre úgy döntött, mindenképpen polgármester lesz, még akkor is, ha ebben senki nem támogatja. Horváth 2017-ben azért lépett ki az MSZP-ből, mert Újpesten nem ő lett az ellenzéki képviselőjelölt. El is indult függetlenként, valószínűleg az akkori nagyszerű, 2,35 százalékos eredménye miatt gondolja úgy, hogy most aztán biztosan ő fog nyerni. Elég erősen ekézi az ellenzéket, mármint a ténylegest, ezért a rossznyelvek szerint az sem elképzelhetetlen, hogy nem csak ő áll saját maga mögött…

főváros hetedik kerületében egy még Horváthnál is sértettebb ember áll szemben egykori pártjával, így az ellenzék közös jelöltjével is: Hunvald György. Őt be sem kéne mutatnunk, mégis megtesszük, hiszen bár egy meglehetősen vaskos vádirat miatt lett országos hírű politikus, alig tudtak valamit rábizonyítani hírhedtté vált pere során. Végül mindössze 1 év 6 hónap börtönt és 2 év közügyektől való eltiltást kapott hivatali visszaélésért, hűtlen kezelésért és magánokirat-hamisításért. A büntetésen bőven túl van már, viszont azt nem tudja megemészteni, hogy nemkívánatos személy a politikában, így elindul azért a polgármesteri székért, amiben korábban már szintén ült. Teszi mindezt annak ellenére, hogy az ellenzék vezetői kifejezett kéréssel fordultak hozzá, hogy ne tegye.

Ugyanebben a kerületben próbálkozik Moldován László, aki egykor az LMP-ből ugrott ki. Azt mondja, civilek támogatják, és azért indul, mert az erzsébetvárosiak felkérték erre. Borítékolhatjuk, hogy október 13-án este a számokon nem fog látszani a „felkérés”.

Józsefváros sem maradhat ellen-ellenzéki nélkül: Körmendi Gábornak hívják az embert, aki mindenáron polgármester akar lenni. Nem lesz, de kalamajkát azért okozott: nem vette tudomásul az ellenzéki megállapodást, és az MSZP színeiben akart indulni a székért. A párt természetesen azonnal kizárta, de Körmendit ez sem zavarja, neve ott lesz a szavazólapon. Persze miért is zavarná, hogy éppen nem áll párt a háta mögött, hiszen politikai pályafutása eddig sem a párthűségről szólt: 2010-ben még a Fidesz ifjúsági szervezetében, a Fidelitasban politizált.

Zuglóban egy igazi veteránt találhatnak a választók a polgármesterjelöltek listáján. Várnai László régebben az LMP politikusa volt, de amikor korábbi élettársa feljelentést tett ellene bántalmazásért, kizárták a pártból. Várnai végül 300 ezer forintos pénzbüntetést kapott garázdaságért. Most a Civil Zugló Egyesület színeiben indul székért, illetve nem, mert független, hiszen a Civil Zugló nem állíthat polgármesterjelöltet, csak állította, hogy állíthat, ebből aztán hatalmas botrány is kerekedett, mert a választók megtévesztése nem szép dolog, sőt, a törvény is tiltja. Az esetről korábban bővebben is írtunk, itt olvasható.

Szabados Ákos politikai karrierje példa nélküli: Pesterzsébet regnáló polgármestere ugyanis 1998 óta vezeti a kerületet, ebből 17 évet az MSZP színeiben húzott le, de 2015-ben kilépett a pártból, és független lett. Most is elképesztően függetlenként indul, éppen csak Fidesz támogatással, és vannak hangok, akik szerint nem lenne meglepő, ha győzelme esetén elveszítené azt a bizonyos függetlenséget. Pesterzsébeten tehát nem indul a Fidesz, csak Szabados. Elég egyértelmű a kép…

Vannak azért kisebb halak is

Itt van például a Ferencvárosban induló egykori szocialista Cséplő Dániel, aki az előválasztás másnapján jelentette be, hogy ő, mint független, mindenképpen polgármester szeretne lenni. Bizonyára nem az a célja, hogy szavazatokat vegyen el egykori szövetségeseitől, hiszen jó eséllyel indul a kerületben, akár 1-2 százalékot is szerezhet…

Soroksáron sem indít jelöltet a Fidesz, „csupán” támogatja a független Bese Ferencet. Aki egy kicsit is foglalkozik a hazai politikai élettel, az pontosan tudja, hogy a Fidesz olyan helyeken szokott függetleneket támogatni, ahol pártszínekben nem lenne esély a győzelemre, ezért tartani kell a látszatot, hogy a fideszes jelölt nem fideszes.

18. kerületben is lett egy érdekes ellenzéki jelölt az ellenzékkel szemben: az Agora Lokálpatrióta Egyesület hirtelen úgy döntött, hogy kell neki egy polgármester, ezért elindította Láng Lászlót. Azért írunk hirtelen döntésről, mert a jelölés és a szükséges ajánlások összegyűjtése egyetlen hétvége alatt történt. Nem tudjuk, hogy mi késztette a gyors cselekvésre az Agora Lángját, általában a civil szervezetek ennél alaposabb előkészítés után szoktak jelölteket állítani. Mindenesetre mind Láng László, mind az egyesület tizennégy önkormányzati képviselőjelöltje elképesztően népszerű lehet, ha egy hétvége alatt összegyűjtötték a megfelelő számú aláírást.

Csepelen is egy civil szervezet okozott kisebb felfordulást. A Buckai Szövetség az egykori jobbikos Pákozdi Józsefet jelölte polgármesternek. Itt volt idő átgondolni a helyzetet, az aláírásgyűjtés is lassabban zajlott, mint az említett Agora Lokálpatrióta Egyesület esetében. Pákozdi bizonyára azt nem tudta megemészteni, hogy pártja nem indít jelöltet a szigeti kerületben, pedig hivatalosan nem adta nevét az ottani összefogáshoz sem. Egyszóval a Jobbik ott azzal támogatja az összellenzéki jelöltet, hogy nem indul. Pákozdit egyébként nyugodtan sorolhatjuk a sértett emberek közé, hiszen a Jobbik éppen az ellenzéki jelölt kiválasztása kapcsán tette parkolópályára. Valószínűleg ezért is kérte, vagy fogadta el a Buckai Szövetség jelölését, amely egy helyben jól ismert civil szervezet, csak éppen nem csepeli, hanem szigetszentmiklósi.

A választópolgár nem hülye, véleményt fog mondani

Jól látszik tehát, hogy az összellenzéki jelölteknek időnként nem csupán a Fidesszel, hanem a saját sértett, átállt, esetleg átállni készülő egykori embereivel is szembe kell nézni. Köztük biztosan van, aki komolyan gondolja, hogy lehet esélye, de abban is biztosak vagyunk, hogy akad olyan is, akit csak a bosszú vagy a politikai helyezkedés lehetősége hajt. Ez már csak egy ilyen választás lesz, de október 13-án az urnák előtt a budapestiek ezekről a jelöltekről is véleményt fognak mondani, mi pedig figyelemmel kísérjük eredményeiket és beszámolunk róla.