Kálmán Olga politikusként folytatja, de a független újságírásért is dolgozik

Kardos Ernő 2019. november 12. 07:28 2019. nov. 12. 07:28

A szabad, független és tárgyilagos tájékoztatás megteremtésén dolgozik a fővárosban Kálmán Olga. Az egykori televíziós személyiség Budapest kulturális tanácsnoka lett, s azt is szeretné elérni, hogy a kultúra támogatására a beruházási költségek 1 százalékát fordítsák.

Én újságíró vagyok, a politika pedig a túloldal. Miért mennék át?” – olvasható a Kálmán Olga korábbi nyilatkozatában, amelyet a 24.hu portálnak adott.

Ezt az interjút idézte a mai számában a Magyar Nemzet címen megjelenő kormánylap, ugyanis a napokban a népszerű televíziós műsorvezető átment a másik oldalra, vagyis politikai szerepkört vállalt. Viszont nem főpolgármester-helyettes lett, mint vetélytársa, a Momentum jelöltje, Kerpel-Fronius Gábor, hanem megelégedett azzal, hogy Gy. Németh Erzsébet főtanácsadója lett. Ráadásul nem kis meglepetésre Kálmán Olga még a Demokratikus Koalícióba is belépett.

A váratlan döntésről a televíziós személyiség azt nyilatkozta a Klubrádiónak, hogy az idézett korábbi nyilatkozat idején komolyan az újságíró pályán akart maradni. De miután az ismert körülmények miatt távozott a Hír TV stábjából, nem adta fel, tette a dolgát: elindította saját weblapját, amelyen interjúkat írt.

Aztán változott az ország közhangulata, s a televíziós riporter úgy érezte, hogy az emberek már az európai parlamenti választás idején is a változás hívei lettek, de erre igazából csak az önkormányzati választás adott komoly lehetőséget. Komolyan felpezsdült a politikai élet, s az ellenzék soraiban is felcsillant a győzelem esélye. Az ellenzéki összefogásban kereste a saját helyét, s azt érzékelte, hogy a munkája sok szavazót megmozgat, és sokak számára reményt adna indulása. Ezért döntött úgy, hogy beszáll a kampányba, s részt vesz a főpolgármester-választásban.

Arról nem beszélt a Klubrádiónak adott nyilatkozatában Kálmán Olga, hogy miután a Demokratikus Koalíció színeiben indult a főpolgármesteri címért, lényegében elvesztette az oly sok munkával kivívott függetlenségét. Ráadásul nemcsak a jelölést fogadta el Gyurcsány Ferenc pártjától, hanem miután (vagy mielőtt) kulturális főtanácsnok lett Gy. Németh Erzsébet mellett, be is lépett a DK tagjainak sorába. Pedig Kálmán Olga bevallotta, hogy még KISZ tag sem volt, de a rendszerváltás után nem kötelezte el magát soha, egyetlen politikai közösséghez sem csatlakozott. Úgy érezte, az újságírásnak ez a legalapvetőbb etikai szabálya.

Miután a nyár közepén elfogadta a Demokratikus Koalíció támogatását, és elindult a főpolgármesteri címért, már ezzel a döntéssel is óhatatlanul belépett a politika világába. Mint elmondta, ez a döntés komoly felelősség, ami nem csupán három hétre, vagy három hónapra szól. Bár az előválasztáson alulmaradt, úgy érezte, szerepe volt az önkormányzati választás ellenzéki sikerében, s ezt a munkát akarja folytatni.

Az interjúból az is kiderült, hogy szabad, független sajtó létrehozásán is dolgozik majd, de semmiképp sem az ellenzéki lakájmédia meghonosítása a cél. Sokkal inkább a kivéreztetett médiumok támogatása, a főváros lakóinak színvonalas, sokoldalú tájékoztatása. Ennek érdekében a szabad médiumok körét bővíteni kell. Az egykori televíziós a kulturális életben nem híve a tisztogatásnak, arra törekszik, hogy a fővárosban minden kulturális igényt kielégítsenek, a nép-nemzetit épp úgy, mint az alternatív irányzatokat is.

Arra a felvetésre, hogy a TAO elvonás miatt elsorvadó színházak támogatására lesz-e elég pénze a fővárosnak, Kálmán Olga azt nyilatkozta, hogy szándékai szerint a fővárosi beruházások költségének 1 százalékát kötelezően a budapesti kultúrára fordíthatnák. Ez egyébként nagyon jelentős összeg lehet. A javaslatot a tervek szerint rövidesen a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa elé viszik. Ezen kívül szükség van a kulturális terek kihasználására, benépesítésére, illetve megfelelő színvonalú fesztiválok, kiállítások megszervezésére, ami a tanácsnok szerint nem elsősorban pénz, hanem szándék kérdése.