Kalocsán két szavazókörben rendelték el a polgármester-választás megismétlését

HírKlikk 2024. június 25. 18:13 2024. jún. 25. 18:13

A Kúria elrendelte a polgármester-választás részleges megismétlését Kalocsán. Az újbóli szavazást a Bács-Kiskun vármegyei település 5. számú egyéni választókerületében, a 10. és 11. számú szavazókörökben rendelték el.

Kalocsán a Kalo Lokálpatrióta Egyesület színeiben indult Bagó Zoltán volt fideszes EP-képviselő 2156 szavazatot kapott, így mindössze 23 szavazattal kapott ki a hivatalban levő fideszes Filvig Gézától, akire 2179 voks érkezett. Néhány nappal a választás után Bagó megtámadta az eredményt, mivel elmondása szerint az egész településen jogsértő cselekmények történtek a szavazás során.

Fellebbezésben a szavazatszámláló bizottságok (szszb) szavazóköri eredményt megállapító döntéseinek törvénysértő voltára hivatkozott. A kérelmező szerint többször előfordult, hogy ugyanazon szavazófülkében egyszerre többen, akár négyen is tartózkodtak egyidejűleg. Több analfabéta választópolgár is érkezett a szavazókörbe, akiknek a szavazásban – az szszb-tagok kifejezett figyelemfelhívása ellenére – az szszb elnöke egyedül nyújtott segítséget Bagó szerint, elutasítva más tagok jelenlétét.

A fellebbezés szerint a szavazóköri névjegyzéket vezető szszb-tag a választókerület fideszes jelöltjének a testvére volt, aki a szavazás időtartama alatt a névjegyzék mellett ülve üzeneteket küldött az okostelefonjával, ráadásul a kormánypárti képviselőjelölt a szavazás alatt a szavazókör bejáratánál ült egy gépkocsiban.

Az szszb nyilatkozatokat tevő tagjai ezen jogsértések mindegyikét jelezték a jegyzőkönyvvezetőnek, aki Bagó szerint – az szszb elnökével egyetértésben – megtagadta, hogy a választás szabadságát és titkosságát veszélyeztető, fent ismertetett eseményekről jegyzőkönyvet vegyenek fel.

Bagó szerint az igazolt és valószínűsíthető jogsértések az egész településen sértették a választások tisztaságát, ám ezzel szemben a Kúria csak két szavazókörben találta ezt bizonyíthatónak.

A megismételt szavazás időpontja: július 7 – írta a 24.hu.

Forrás: 24.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom