Kaltenbach Jenő: Karácsony Gergely alkalmasabb jelölt Márki-Zay Péternél

HírKlikk 2021. október 4. 16:00 2021. okt. 4. 16:00

A volt ombudsman, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója szerint számára nem kétséges, hogy Karácsony Gergely egyrészt integratív személyiség, másrészt nagyobb esélye van jövő tavasszal, az „igazi” választáson Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben.

Az Indexen közölt cikkében Kaltenbach Jenő azt írja, hogy Márki-Zay az aktív választók csaknem egyharmadát kitevő Budapesten teljesen esélytelen Karácsonnyal szemben, amint azt az előválasztás eredménye egyértelműen mutatja.

Erre szokott lenni a válasz, hogy de a választást vidéken kell megnyerni. Nos, az eredményeket nézve, Márki-Zay ott sem esélyesebb Karácsony Gergelynél, sőt, az előválasztáson leadott szavaztok összessége ott is Karácsony fölényét mutatja.

Szerinte talán a legdöntőbb érv, hogy kinek van több esélye Orbánnal szemben? Erre a választ az ellenzéki szavazótábor összetétele határozza meg. Orbánistákat és az ellenzéket elválasztó szempontok között az egyik a liberalizmus, amelynek – ellentétben az általános vélekedéssel – még mindig számottevő híve van, elsősorban Budapesten és a nagyobb városokban. Az ő igényeiket semmiképpen nem a klerikális-konzervatívnak számító Márki-Zay testesíti meg. Ugyanez a helyzet a jóval nagyobb szavazótáborral rendelkező baloldali szavazókkal, akiknek Márky-Zay nem is igazán küldött számukra vonzó üzenetet.

Kaltenbach Jenő hangsúlyozza, hogy mindez elvezet egy további érvhez, amely körülbelül úgy fogalmazható meg, hogy kinek hiszi el a kormányváltásban érdekelt választó, hogy ő a Fidesz-rezsim valódi alternatívája tud lenni. Itt nyilvánvalóan a Fidesztől való egyértelmű távolság játssza a döntő szerepet, és ebben aligha kétséges, hogy Karácsony felé billen a mérleg nyelve.

Forrás: Index