Kapnak egy nyolcvanast Feri bátyám! - Orbán Viktor legütősebb mondatai 2021-ből

FSP 2022. január 1. 14:45 2022. jan. 1. 14:45

Orbán Viktor 2021-ben is több alkalommal tette közkinccsé érdekes, nem egy esetben szürreális gondolatait. A miniszterelnök beszélt arról, hogy Biden amerikai elnök azzal, hogy őt gengszternek nevezte, minden magyart megsértett, megtudhattuk, hogy az unokái összekenték pörköltszafttal, Feri bátyámnak a kocsmában pedig elárulta, hogy ott lohol a pénzügyminiszter nyakán. Best of Orbán – csak itt, csak most, csak Önöknek!

„Bár az elmúlt tíz év is nagyon jó volt, a következő tíz még ennél is sokkal jobb lesz... Olyan dimenzióváltás előtt áll a magyar gazdasági rendszer, amelyet ma még kevesen értenek.” (Január 3-án reggel a Kossuth rádióban.)

„Én a múlt mellett fontosnak tartom, hogy hajlékony maradjon a magyar nyelv, erre kevés figyelmet fordítunk. Nagyon sok újítás érkezik az életünkbe a számítástechnika okán is meg az új egyéb technológiák miatt. Ha ezeket nem tudja a magyar nyelv jól leírni, pontosan értelmezni, és kifejezni, akkor egy maradi, megcsontosodott nyelvvé válik a mi nyelvünk. Tehát fontos, hogy folyamatosan hajlékony állapotban tartsuk és megújítsuk...Majd a következő ciklusban talán erre több időnk lesz.” (Január 22-én, a magyar kultúra napján, a Kossuth rádióban.)

ƒ„Nem borotválkoztam, az unokáim összekentek pörköltszafttal". A miniszterelnök, még brüsszeli kiruccanása előtt „váratlanul” kilépett a várbeli Karmelita kolostorban lévő dolgozójából az utcára, hogy találkozzon az ő szeretett népével. Elhatározásának egy épp arra járó házasulandó ifjú pár esett áldozatául, melléjük állt egy alkalmi fotó erejéig. Ugyancsak „véletlenül” egy videós stáb is arra járt, ők felvették és megszerkesztették a jelenetet, amelyet Orbán feltöltött a Facebook-oldalára. A miniszterelnök szabadkozott nem tökéletes külső megjelenése miatt, mire a vőlegény lányos zavarában ennyit mondott: van ilyen. (Május 23., Pünkösd.)

(Biden ezen megnyilvánulása) „nem volt túl illedelmes. Sok magyar valószínűleg felteszi magában a kérdést, ki ez az ember, aki így beszél Magyarországról? De hát ő az Egyesült Államok elnöke, és bár amit mondott, személyes sértés minden magyar számára, nekünk tiszteletet kell mutatnunk, udvariasan kell viselkednünk, mert mi tiszteljük az amerikaiakat.” (Interjú a Fox News televízióban 2021 augusztusában. Orbán szerint az amerikai elnök minden magyart megsértett azzal, hogy őt totalitárius gengszternek nevezte. A riporter Carlson Tucker volt.)

„Meghal minden nap 100 fölötti magyar ember, nekem ne mondja egy görög biztos, hogy mit csináljak.” (Január 15.0, Kossuth Rádió, Jó reggelt, Magyarország!)

„Van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy nyolcvanast, és a következő évben pedig, február közepén, szerintem még fog kapni egy havit. Még azért küzdenem kell kicsit, mert ne két heti legyen, hanem egy havi, de rajta vagyunk a szeren. Ott loholok a pénzügyminiszter nyakán.” (Részlet a miniszterelnök Borkorcsolya című, a Facebookra október 14-én feltöltött videójából.)

„Mi, magyarok nem vállaljuk a közösségek összekeverését. Emiatt engem egyébként régóta fekete bárányként kezelnek Európában.” (Interjú a Fox News televízióban 2021 augusztusában, a riporter Carlson Tucker.)

„Aki nem fogadja el a kormány által biztosított oltóanyagot, az hátramegy a sor végére és megvárja, amíg újra értesítjük.” (Február 5-én, a Babis – azóta már csak volt – cseh miniszterelnökkel közös tájékoztatón. Ezt a mondatot az MTI nem idézte a miniszterelnöktől.)

„A járvány harmadik hullámát letörtük, lényegében le is győztük.” (Május 21., Kossuth Rádió, Jó reggelt Magyarország!)

„A probléma a siker. Igazi kihívás a liberális gondolkodóknak, hogy Kelet-Európában, Lengyelországban és Magyarországon igen sikeres társadalomépítés folyik." (Interjú a Fox News televízióban 2021 augusztusában, a riporter Carlson Tucker.)

„A bizalmatok önmagában nem lett volna elég, engedélyt is kellett kapnom...Ha családos ember vagy, nem dönthetsz egyedül, mert a társadnak éppoly nehéz, mint neked, de lehet, hogy nehezebb. A feleségemtől kaptam meg az engedélyt”. (November 14., Fidesz kongresszus.)

„Egy nem kedvelt, de stabil partner jobb, mint egy bizonytalan új". A miniszterelnök arról a reményéről, hogy az őt nem kedvelő amerikai adminisztráció is hajlandó elfogadni őt. (Interjú a Fox News televízióban 2021 augusztusában, a riporter Carlson Tucker.)

„Mindig velem voltál, akkor is, amikor nem érdemeltem meg. Köszönöm, Ani. (Orbán Viktor személyes vallomása feleségének, Lévai Anikónak a Fidesz kongresszusán, november 14-én.)