Karácsony: a demokrácia új formáját kell kialakítanunk

HírKlikk 2020. szeptember 19. 11:38 2020. szept. 19. 11:38

A demokrácia új formáját és új minőségét kell kialakítanunk ahhoz, hogy egy biztos jövő reményét adhassuk a választópolgároknak: a szociális demokrácia programját – mondta Karácsony Gergely, az MSZP-vel szövetséges Párbeszéd Magyarországért társelnöke a Magyar Szocialista Párt stratégiaalkotó és tisztújító kongresszusán, szombaton.

„Mi olyan demokráciát akarunk, ahol nem a szabadságból van kevesebb, hanem az egyenlőségből van több” – mondta az online kongresszus megnyitásakor elhangzott nyilvános videóüzenetében.

„Sorsfordító időket élünk” – jelentette ki.

Azt mondta: van valami, amit csak az MSZP tud képviselni az ellenzéki összefogásban, ez pedig a szociáldemokrata politika.

„Szociáldemokrata párt nélkül nem lesz ellenzéki győzelem” – szögezte le.

Kitért arra: a két pártnak büszkének kell lennie eddig elért eredményeire az ellenzéki összefogással történő kormányváltás érdekében. „Elértük azt, hogy most már nem csak mi, az összes ellenzéki párt kiáll amellett, hogy a következő választáson mind a 106 körzetben egy és csakis egy jelölt indulhat. Elértük azt, hogy most már nem csak mi: az összes ellenzéki párt azt gondolja, hogy be kell vonni a politika formálásába a szavazókat és előválasztás révén kell kiválasztani a jelöltjeinket”.

Kitért arra is: a járvány és a gazdasági, társadalmi válság kialakulása óta pontosan látható, milyen fontos szerepük lehet az önkormányzatoknak a válság kezelésében – sokszor éppen a kormány helyett cselekszenek.

„Az, hogy vannak önkormányzataink, hogy meg tudjuk mutatni, milyen az a szociális kormányzás, amiben hiszünk, nagy remény Magyarországnak és nagy veszély a kormánynak” – jelentette ki. A kormány önkormányzatokat gátló politikája éppen annak az alternatívának a kialakulását akarja megakadályozni, „amelyért mi nap mint nap dolgozunk és amely megadja a hitünket arra, hogy 22-ben az országot is meg tudjuk változtatni”.

Felhívta a figyelmet: az ország megváltoztatásához azonban „meg kell változtatnunk a saját politikánkat is”, az MSZP-nek le kell zárnia belső vitáit.

„Mert az ország vár, arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait. És arra vár, hogy legyen a jövő Magyarországára vonatkozó vonzó ajánlatunk” – mondta. 

Hitet tett az MSZP-vel közös munka folytatása mellett. Kijelentette: büszke a 2018-ban és 2019-ben végigvívott kampányra, és tartja magát a szociális demokrácia programjához, amit a két párt miniszterelnök-jelöltjeként képviselt: hogy „teremtsük meg ’22-ben Magyarországon a demokrácia új minőségét, a szabadságot, de az egyenlőséget és a testvériséget is”.