Karácsony bízhat egy jó hajrában

Kardos Ernő 2019. szeptember 12. 12:22 2019. szept. 12. 12:22

A korábban kiszivárgott kutatási eredmények alapján Karácsony Gergely ledolgozta hátrányának nagy részét Tarlós Istvánnal szemben, de még nem dőlhet hátra, mert a Fidesz főpolgármester-jelöltje még mindig 5 százalékkal vezet – derül ki a Závecz Research és a 24.hu közös kutatásából.

Ha most lennének az önkormányzati választások, akkor Tarlós István a szavazatok 38, Karácsony Gergely 33, Puzsér Róbert 4, Thürmer Gyula 2, Berki Krisztián pedig a voksok 1 százalékát szerezné meg. A verseny továbbra is nyílt, mert a megkérdezettek 22 százaléka nem tudott, vagy nem akart válaszolni arra, hogy kit támogatna.

A Závecz Research felmérését elemzők úgy értékelik, hogy Tarlós előnye egyáltalán nem behozhatatlan, ha nem is csökken majd automatikusan. Az önkormányzati választásokig tehát tovább éleződhet a választási verseny. Ezzel is magyarázható, hogy a kormányoldal a rendőrséget is beveti Pikó András ellen, amire megfelelő válasz Karácsony Gergely péntekre tervezett tüntetése.

Az ellenzék közös jelöltje várhatóan frontálisan támadja majd Tarlós István elmúlt négy évben végzett munkáját. Ugyanis a felmérések szerint a megkérdezettek több, mint fele – 55 százaléka – elégedett a hivatalban lévő főpolgármester munkájával.  Az kevéssé meglepő, hogy a Fidesz szavazók 93 százaléka elégedett Tarlós teljesítményével, az már sokkal inkább, hogy az ellenzéki szavazók 25 százaléka szerint is jól teljesített a főpolgármester. Némileg meglepő, hogy Tarlós megítélése jobb Pesten, mint a hagyományosan jobboldalinak számító Budán.  

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy Tarlós lesz az október 13-i önkormányzati választás győztese. A Závecz Research felmérése mindössze azt igazolja, hogy Tarlós előnye nem olvad el automatikusan, illetve a Fidesz még az ellenzék köreiből is képes újabb támogatót szerezni. Karácsony Gergely esélyét viszont azok a bizonytalankodók adják – ez a választásra jogosultak 20 százaléka – akik nem közölték a kutatókkal, hogy kit támogatnak majd egy hónap múlva.

Politikai elemzők szerint a folyamatosan éleződő versenyben a csupán néhány százalékos eredményt elérő független Puzsér, illetve a munkáspárti Thürmer és a herevasalással nevet szerző Berki is érdemben befolyásolhatja a választás végső kimenetelét.