Karácsony: elég a tökörészésből!

HírKlikk 2020. május 16. 13:00 2020. máj. 16. 13:00

Budapest főpolgármetere „Koronavírus idővonal” címmel tett közzé egy videót közösségi oldalán. Az animáció azt hivatott bemutatni, hogy a főváros vezetése mindig megelőzte egy lépéssel a kormányt.

Karácsony Gergely nem cifrázta túl a posztot, a címen kívül mindössze annyit írt hozzá: „Elég a tökörészésből!”.

A rövid animációból az derül ki, hogy Karácsony már március 14-én javasolta a kijárási korlátozások bevezetését, amit aztán március 28-án tett meg a kormány. A főváros március 20-án kérte, hogy a kórházakat csak negatív teszteredménnyel hagyhassák el a betegek, a tisztifőorvos ezt április 16-án rendelte el. Budapest április 3-án saját forrásból elkezdte az idősotthonok tesztelését, a kormány április 30-án kezdte el országosan a teszteket. Karácsony április 17-én, illetve 24-én jelentette be, hogy a közösségi közlekedésben, majd a boltokban is kötelező a maszkviselés, a kormány április 30-án döntött így.

Az utolsó dátum eddig május 13., amikor Karácsony Gergely nyitást javasolt, és meghirdette a Budapest restart programot. Ehhez még nem lehet másik dátumot társítani, mert a kormány még nem döntött arról, hogy a 19 megye után, a fővárosban is feloldaná a kijárási korlátozásokat.