Karácsony és Márki-Zay szeretné, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon

HírKlikk 2021. október 4. 17:40 2021. okt. 4. 17:40

A két miniszterelnök-jelölt Hódmezővásárhelyen találkozott, ahol az előválasztás második fordulójáról tárgyaltak.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter egyeztettek, majd közösen adtak sajtótájékoztatót.

Karácsony hangsúlyozta, hogy fontos és előremutató egyeztetésen vannak túl, amelyet azért kezdtek meg, hogy közös ellenfelüket le tudják győzni – a közös ellenfél pedig nem más mint Orbán Viktor.

A főpolgármester azt is elmondta, hogy beszéltek arról Márki-Zay Péterrel, hogy mi az a közös ajánlat, amit meg kell fogalmazni a változást akaró polgárok felé. Elhatározták, hogy mind a kampányt, mind a kormányzást megosztják, de még nem dőlt el, hogy „kettejük között ki lesz az egyenlőbb”, mivel inkább közös politikáról esett szó. Így egy politikai szövetség két egyenrangú feleként vágnak neki az előválasztás második fordulójának és kezdeményezik, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon.

Amennyiben nyernek,az egyikük miniszterelnök, a másikuk pedig miniszterelnök-helyettes lesz és mindenben közösen fognak dönteni. Az még azonban nem dőlt el, melyikük lesz a miniszterelnök.

A két jelölt abban is megállapodott, hogy kezdeményezni fognak egy közjogi testület létrehozását, hogy világosak legyenek, mik a legjobb eszközök, amelyekkel megbirkózhat az ellenzék az eléjük kerülő közjogi kérdésekkel.

A sajtótájékoztatón Márki-Zay Péter azt mondta: megértették, hogy csak együtt tudnak előválasztást és választást nyerni. Azokat is képviselni fogják a második fordulóban, akik ide nem jutottak be, várják a Momentum, a Jobbik, sőt, a DK szavazóit is, hogy támogassák őket.